Sinds oktober 2015 heeft Groningen er een bierbrouwerij bij. Brouwerij PIVO is opgezet door drie Groningse vrienden met eigenzinnige ideeën over bier, die hebben besloten om van deze hobby werk te maken. Kenmerkend is de Groningse interpretatie van de Boheemse en Beierse bierstijlen.
De biotoop, het voormalig Biologisch Centrum van de RUG in Haren, biedt tegenwoordig woon- en werkruimte aan 300 mensen. Hier bevindt zich sinds 2015 Brouwerij PIVO in het oude aquariumhuis. In maart vorig jaar begonnen drie mannen met het bouwen van hun eigen brouwinstallatie die in oktober is afgerond. Afgelopen januari zijn ze begonnen met leveren aan slijters en horeca.
De bieren die hier vandaan komen zijn ondergistende bieren, pilseners in dit geval. Ze worden gebrouwen volgens het 500 jaar oude Reinheitsgebot. Dit houdt in dat er naast mout, hop, water en gist niets wordt toegevoegd. Als gevolg hiervan kan PIVO de puurheid van hun pilseners garanderen. Er wordt gewerkt met één exclusief soort hop en een basis-mout die zelf wordt geïmporteerd vanuit Tsjechië. De gisten worden zelf opgekweekt en er wordt geëxperimenteerd met variaties in de gist.
Dit alles is tot stand gekomen nadat drie huisgenoten – Karst van der Heide, David Ekkers en Tom van Lenten – tijdens hun studie een reis naar Tsjechië hadden gemaakt. Bij terugkomst bleek het bier wat ze hier in de kroeg dronken niet zo te smaken als de bieren in Tsjechië, waar ze zo verknocht aan waren geraakt. En wat doe je als je iets niet kan vinden wat je wel wil hebben? Juist, dan ga je het zelf maken!
Zes jaar na de reis naar Tsjechië is PIVO bier dus nu voor iedereen verkrijgbaar in de vorm van: Groningse Glorie, Vloeibaar Brood en Speciaal Pilsner. PIVO is onder andere te vinden bij Speciaalbier Café De Koffer, Café De Toeter en de Mitra aan de Vismarkt.
Auteur: Amedé Disbeschl