Jan Kersaan en Peter Ronner studeerden in een ver verleden aardrijkskunde, maar zochten na een korte carrière in het onderwijs en klusjes in Simplon toch een bestaan in de horeca. ,,Een goede keuze, want wie had gedacht dat we het samen 32 jaar zouden uithouden. Nu komt er een einde aan. We hebben brasserie Zomers verkocht. Eindelijk vrije weekeinden.’’
Peter Ronner zegt het met een lachend gezicht. Plannen om elders in de stad een nieuwe horecaformule neer te zetten zijn er niet. ,,Misschien nog eens in iets in de sfeer van advisering. En Jan gaat op reis. Een tocht van drie maanden, in zijn eentje.’’
Tien jaar geleden opende het duo brasserie Zomers aan de Vismarkt. Daarvoor waren ze succesvol uitbaters van lunchcafé Heerentwist, tegenwoordig Groen, op de hoek van de Gelkingestraat en de Carolieweg. ,,We hebben indertijd het begrip lunchcafé geïntroduceerd. Er waren in die tijd restaurants, er waren cafés, maar geen lunchcafés. Een prima concept in een winkelstraat waar je vooral overdag open moest zijn.’’
Aan een overstap tien jaar geleden naar de Vismarkt dacht het tweetal niet, maar pandeigenaar Bart Hoogakker sr. bleef aandringen. ,,Dat stelde ons in de positie om ook eisen te stellen. We hebben een contract naar onze zin kunnen afsluiten. Brasserie Zomers was geboren.’’
Tot drie jaar geleden was de omzet van Zomers naar genoegen. ,,De komst van nieuwe horecaformules en winkels die ook koffie en thee schenken hebben we best gemerkt. We hebben ons er echter nooit druk over gemaakt. Al is het een vorm van oneerlijke concurrentie die de gemeente heeft gecreëerd.’’
Beide heren weten in ieder geval dat zij na 1 februari meer aandacht aan hun partners en kinderen kunnen schenken.. ,,Onze filosofie om altijd op de werkvloer aanwezig te zijn heeft ons privéleven wel eens onder druk gezet. We hebben allebei werkende vrouwen die om ons altijd in Groningen zijn blijven werken, terwijl er elders kansen lagen. Dat leverde wel eens gespreksstof op.’’
De nieuwe eigenaar van het horecabedrijf is Wim ten Cate. Hij heeft de nodige ervaring in de horeca en reiswereld. Hij was accountmanager bij sociale zaken en werkgelegenheid van de gemeente Groningen en mede-eigenaar van de beveiligingsbedrijf. ,Vorig jaar kreeg ik de kriebels en wilde terug naar de horeca. Een zaak als Zomers leek me wel wat. Een prachtig pand op een prachtige plek. Het is een lot uit de loterij dat op dat moment het bedrijf te koop werd aangeboden.’’, zegt Ten Cate.
Hij gaat ongeveer anderhalve maand dicht om de inrichting een beetje naar zijn eigen smaak te brengen en wil de mogelijkheden van het ommuurde terras aan de achterzijde vergroten. ,,Brasserie Zomers heeft een sterke lunch. Ik wil daarnaast ook het diner beter op de kaart zien te krijgen. Een een beetje meer intimiteit past beter bij mij. Ook komt een nieuwe naam op de zaak, maar die maak ik nog niet publiekelijk.’’
Bron: dvhn.nl