Horecabedrijven met een lange geschiedenis zijn in de stad op de vingers van één hand te tellen. Een van die weinige bedrijven is De Negende Cirkel op de hoek van de Poelestraat en de Peperstraat. Begin januari viert het café zijn vijftigjarig bestaan en de uitbaters die in 1968 de deuren voor de eerste gasten openden wonen nog in Groningen. Roelof en Tineke Posthumus geven op vrijdag 5 januari aan het einde van de middag een bescheiden feestje voor vrienden en bekenden.
De huidige uitbater, Jan Hoeve, is blij dat de oprichters van het bedrijf dit kleine feestje nog kunnen vieren en hij aarzelde geen moment toen hem die vraag werd gesteld. ,,Ik gun het deze mensen van harte dat zij, de oprichters van het bedrijf, dit nog mogen meemaken. Na dit kleine feestje gaan we voor de huidige gasten, het personeel en oud-personeel nog een groter feest vieren. Het is niet niks, een café dat een halve eeuw bestaat.’’
Roelof en Tineke waren indertijd als dertigers de eerste horecaondernemers die zich in de Poelestraat vestigden. Ze kochten het pand op de hoek waarin eerder een kruidenier was gevestigd. ,,We moesten wat. Ik had de kolenhandel van mijn vader overgenomen, maar de komst van het aardgas in de jaren zestig van de vorige eeuw maakte binnen drie jaar een einde aan het tot dan florerende bedrijf. Ik kon het bedrijfsterrein in Helpman aan de gemeente verkopen en met dat geld, 35.000 gulden, zijn we De Negende Cirkel begonnen.’’
The Ninth Circle
Interieurbouwer en meubelmaker Henk Vos kreeg de opdracht een sfeervol café te ontwerpen en te bouwen. Een naam voor het nieuwe bedrijf was nog niet gevonden, maar de echtgenote van Henk Vos bracht uitkomst. ,,Zij kwam regelmatig New York en bezocht daar een gezellige bar met de naam The Ninth Circle. Ze vond dat een sfeervol café en haar suggestie beviel ons wel, want we wilden niet zoiets gewoons als de City Bar.’’
Het nieuwe café viel in de smaak. Vanaf de dag van de opening stroomden de gasten toe en dat is vrijwel altijd in het vijftigjarig bestaan zo gebleven. De gezondheid van Roelof maakte twintig jaar na de opening een einde aan het horecaleven van het echtpaar. Dochter Astrid had ambities en draaide samen met haar partner het café. Conflicten in de persoonlijke sfeer noopten haar het werk als kastelein te staken. Vader en moeder Posthumus exploiteerden toen al met succes de kiosk voor rookartikelen, kranten en aanverwante zaken op de Grote Markt.
Roelof Posthumus kijkt nog steeds met veel genoegen terug op die eerste twintig jaar die hij samen met zijn vrouw Tineke achter de bar doorbracht.
Jan Evenhuis, Johan Remkes, Alfons Dölle en Hans Matthijsse om een paar namen te noemen. De voetballers van Oranje Nassau zagen het café als hun tweede clubhuis en later kwamen daar de basketballers van Donar en ijshockeyers van GIJS bij. In diezelfde tijd ontwikkelde de Poelstraat zich als het uitgaansgebied voor Noord Nederland en opende het ene na het andere horecabedrijf zijn deuren. Bekende namen uit die tijd zijn The Jolly Joker, Blow Up, De Vlaamsche Reus, Déja Vu, Salle a Manger en de nog bestaande zaken als Time Out, Stadtlander en Golden Fust.
Overnames
Na het vertrek van dochter Astrid kwam het bedrijf in andere handen en uiteindelijk onder de paraplu van de horecaholding van Sjoerd Kooistra. Op dat moment was Peter Giezen al geruime tijd eigenaar en exploitant en hij kreeg na de dood van Kooistra en het daarop volgende faillissement de gelegenheid het bedrijf voort te zetten. Giezen zocht expansie en verwierf in de Poelestraat en Peperstraat nog een aantal zaken. Dit bracht hij niet tot een goed einde. Een faillissement volgde opnieuw.
Voortbestaan gegarandeerd
Jan Hoeve was toen al bijna twintig jaar buurman met zijn café Ome Ko, inmiddels omgedoopt in café De Brouwerij, en zag een mooie mogelijkheid, uitdaging. Hij kocht vier jaar geleden van de curator van het faillissement van Giezen de exploitatie en de naam.
Hoeve noemt het verbazingwekkend dat de naam van De Negende Cirkel na al die jaren stevig in de markt is blijven staan. ,,Het is nu vooral een studentencafé. Maar het gemak waarmee je vroeger de studenten in je zaak wist te halen is wel verdwenen. Het komt nu echt op ondernemen aan en dat moet je met een goed team dat vertrouwen in de zaak heeft weten te realiseren. Gezien de groei die we ieder jaar weten te bewerkstelligen kan ik zeggen dat de overname van De Negende Cirkel is gelukt en het voortbestaan gegarandeerd.’’
Feest
Hoewel Hoeve nog maar vier jaar de scepter zwaait in De Negende Cirkel begrijpt hij dat ook hij een feest moet geven.
“Na het kleine feestje van Roelof en Tineke gaan wij vanaf tien uur los. Een feest dat past in een studentencafé met optredens van een aantal artiesten. Gezien de reacties op social media zal het wel druk worden. Overal in de lande wonen en werken mensen die zich uit hun tijd in Groningen De Negende Cirkel nog goed kunnen herinneren.”
Facebook evenement: 50 jaar Negende Cirkel, vrijdag 5 januari 2018 vanaf 22:00 uur.