Algehele paniek ontstond er in het uitgaansleven van Groningen toen bleek dat het altijd stampvolle café de Negende Cirkel haar deuren sloot voor onbepaalde tijd. Waar moest je nu bijvoorbeeld je zondagavond slijten? Het gemis van het café waar je altijd nog met open armen ontvangen werd wanneer de stad stilletjes leegliep, was groot. Maar er is goed nieuws, de redding is nabij! De Negende was op sterven na dood, maar wordt vanaf deze week weer nieuw leven ingeblazen door Jan Hoeve, eigenaar van feestcafé Ome Ko, die het studentencafé overneemt. Een goede buur blijkt toch maar weer waardevoller te zijn dan een verre vriend.
De kersverse eigenaar van de Negende die in zijn studententijd Diermanagement studeerde, loopt al een tijdje mee in de Groningse horeca. Van de droom om ooit in een dierentuin te werken is niks terecht gekomen: “al heeft het uitgaansleven natuurlijk af en toe verdacht veel weg van een kleine jungle”, aldus de 36-jarige Groninger, die naast Ome Ko ook de beide MAX cafetaria’s in zowel de Peperstraat als de Poelestraat bezit. Een ondernemer in hart en nieren kan wel gesteld worden. Een interview over zijn nieuwe paradepaardje.
Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met je nieuwe aankoop! Een café dat natuurlijk niet mag ontbreken als één van de hoekstenen van het Groningse uitgaansleven. Toch wordt er in de wandelgangen gefluisterd dat het een nogal vervallen pand is waar veel onderhoud aan gepleegd moet worden. Dit heeft je blijkbaar niet tegengehouden om het café over te nemen?
“Dat het pand op instorten zou staan is dikke onzin”, zegt Hoeve stellig. “Het enige wat aan het pand mankeert is dat er veel achterstallig onderhoud is. Maar dit is zeker op te lossen, het is vooral gewoon hartstikke smerig. We zijn nu een halve dag bezig geweest met schoonmaken en het ziet er gelijk een stuk beter uit. De vorige eigenaar was gewoon laks in het onderhoud. De hele kelder stond bijvoorbeeld onder water en het damestoilet had geen deur. Voor het personeel was er geen eer meer te behalen aan de zaak, het was totaal verslonsd.” Over de heen en weer verende vloer is de Groninger ook nuchter: “ik heb er een bouwbedrijf naar laten kijken en we gaan zeker niet door de vloer zakken. Er zit gewoon een stukje ruimte tussen de draagbalk en de vloer, met een klein balkje is dat zo opgelost.”
Nu we straks weer volop kunnen genieten van een goudgele rakker in de Negende, is het de bedoeling dat dat ook zo blijft. Hoe ga je ervoor zorgen dat het café niet weer aan lager wal raakt?
“Allereerst is het onderhoud van het pand belangrijk. Niet alleen nu, maar constant. Wanneer er iets vervangen moet worden, moet dat meteen gebeuren en niet blijven liggen. Zo voorkom je verval. Ook moet het personeel weer met plezier aan het werk gaan.” Volgens Hoeve zijn er verschillende redenen waardoor de oude eigenaar afstand moest doen van het café: “je kunt natuurlijk alles op de economische malaise gooien, maar dat is te makkelijk. Natuurlijk werkt dat niet erg mee, maar er zijn ook andere dingen waardoor het mis kan gaan. De vorige eigenaar had zeven zaken, waarvan er al eerder vier failliet zijn gegaan. De Negende moest voor de overgebleven drie zaken het hoofd boven water houden. Dit was vrijwel onmogelijk, hoe goed de zaak ook liep. De schulden stapelden zich op. Dit is ook de reden waardoor onderhoud uit werd gesteld, simpel geldgebrek.”
De Negende Cirkel is een begrip in Groningen, een café met een eigen karakter. Blijft alles hetzelfde of moeten we ons voorbereiden op grootse veranderingen?
“De Negende heeft inderdaad een eigen karakter en dat moet zo blijven”, vindt de ondernemer. “Hetzelfde personeel zal achter de bar blijven staan, de naam blijft hetzelfde en het piekuur wordt er gewoon ingehouden. Alleen de structuur moet anders. Er waren soms avonden in de Negende dat het barpersoneel niks had om te verkopen. Er moest dan snel nog ergens een fust bier worden geleend, wat natuurlijk belachelijk is. De gast zal in ieder geval niet veel merken van de overname, alleen dat het café er een stuk schoner uit zal zien en het een onderhouden pand is.” Uiteraard zit de nieuwe eigenaar niet stil en heeft hij wel wat plannetjes liggen om zowel ome Ko als de Negende Cirkel naar een hoger niveau te tillen: “het plan is om de gast in één van de cafés ook de mogelijkheid te geven om te lunchen. Achter het pand zit natuurlijk de keuken van de MAX, die hier gemakkelijk voor gebruikt kan worden. Daarnaast vind ik het opvallend dat één van de bekendste studentencafés uit Groningen geen studentenvereniging aan zich gebonden heeft voor borrels. Dat wil ik ook aanpakken.”
En dan natuurlijk de hamvraag: wanneer ga je weer open?
“Deze donderdag gaan de deuren weer open! Het is de bedoeling dat na verloop van tijd de Negende weer zeven dagen in de week open is, maar het kan zijn dat we soms een dagje gesloten zijn. Het onderhoud dat er moet gebeuren, zal dan op zo’n dag gepleegd worden. Maar daarna zal het weer net zo zijn als vroeger.”
De trouwe Negende cirkel-gangers kunnen hun hart dus ophalen: alles blijft hetzelfde. Ook het spannende afstapje in het café aan het einde van de bar. Blijf dus op je hoede.
© Horecagroningen.nl
Beppie van der Sluis