Uit het Amerikaanse onderzoek ‘SLEEP’ 2016 is gebleken dat de consumptie van cafeïne na enkele nachten met weinig slaap niet meer effectief werkt. Vele personen drinken koffie om verslechterde prestaties door weinig slaap tegen te gaan, maar nu blijkt dat dit na enkele nachten niet meer dezelfde invloed heeft.
Tijdens het onderzoek ‘SLEEP’ door het Walter Reed Army Institute of Research uit de Verenigde Staten (2016) zijn 48 vrijwilligers negen dagen verbleven in een slaaplab. De eerste nacht kregen zij de kans om zo lang te slapen als zij zelf wilden, de vijf nachten er na werden de proefpersonen om 05.00 uur wakker gemaakt en uit bed gehaald. De opvolgende drie nachten sliepen dezelfde mensen acht uur lang om te herstellen van de korte nachten.
Cafeïne
Tijdens de korte nachten kreeg een deel van de deelnemers twee keer per dag 200 milligram cafeïne, de anderen kregen een placebo. Cafeïne is een stof die bij kleine hoeveelheid de concentratie en prestatie verbetert en de vermoeidheid verjaagt. Van nature komt deze stof voor in koffie, thee maar ook in bepaalde frisdranken en chocolade.
Effecten
De deelnemers hebben meerdere cognitieve testen uitgevoerd; aspecten als de alertheid, het humeur, de slaperigheid en het vermogen om wakker te blijven werden met regelmaat gemeten.
Tijdens het onderzoek bleek dat bij de proefpersonen die drie nachten enkel vijf uur geslapen hadden de cafeïne niet meer hetzelfde (positieve) effect had op de alertheid als daarvoor. Cafeïne wordt vaak geconsumeerd met het idee om de verslechterde presentaties bij weinig slaap tegen te gaan, maar nu blijkt dat de cafeïne na meerdere dagen met niet meer effectief is op dit gebied.
Ook had de cafeïne na verloop van tijd negatieve effecten: in de tijd van de eerste korte nachten waren de mensen die gebruik maakten van de cafeïne gelukkiger, maar later waren deze personen juist meer geïrriteerd dan de placebo-gebruikers. Nadelige effecten van te veel cafeïne gebruik zijn symptomen als rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.