…maar dan moet de wijn wel lekker zijn en voor een betaalbare prijs. We worden creatiever en zoeken prettige alternatieven.
Champagne is heerlijk – althans ik wordt er heel blij van – maar het is natuurlijk extra feest als ik 2 flessen voor dezelfde prijs kan kopen van een mousserende wijn die vergelijkbaar is met een eerlijke basis Champagne. Want wist u dat buiten het Champagne gebied ook voortreffelijke mousserende wijnen worden gemaakt? Minder bekend is dat men in de Limoux beweert als eerste mousserende wijn volgens de methode Champenoise gemaakt te hebben.
Wijnproducent Jean Louis Denois (voorheen werkzaam in de Champagne) maakt van Pinot Noir en Chardonnay deze fraaie mousserende, witte wijn. De druiven groeien op de hoogst gelegen wijngaarden van de Languedoc met als resultaat veel finesse en frisheid in de wijn. Na de eerste gisting (op eikenhouten fusten) volgt een 2e gisting en rijping van 18 maanden op deze fles. (kenmerkend voor de méthode champenoise). Op de “date de dégorgement” wordt de wijn voorzien van een champagnekurk en verkocht.
Tja het valt allemaal best mee!
Auteur : W. Snaak www.josbeeres.nl / HG
Column Wietze Snaak – Jos Beeres Wijnkoperij