Nu het coronavirus ook in ons land zijn opmars maakt en beheerst moet worden, zien horecaondernemers dat de coronacrisis grote financiële gevolgen met zich mee brengt. Het aantal annuleringen is gestegen met 48% en het aantal nieuwe reserveringen blijft uit.
Uit onderzoek van KHN onder bijna 4.000 horecaondernemers blijkt dat 55% meer annuleringen ervaart van bestaande reserveringen dan normaal en ervaren zij gemiddeld 33% omzetverlies door de verschillende adviezen en maatregelen. KHN verwacht dat de negatieve gevolgen van het coronavirus voor langere tijd merkbaar zullen zijn.
De uitkomsten geven inzicht in de impact per regio, maar ook per type bedrijf. Op landelijk niveau is de onrust inmiddels groot. Op dit moment zien we dat vooral Brabant en Amsterdam zwaarder zijn getroffen, maar met de nieuwe maatregelen zien we dat de zorgen bij horecaondernemers uit andere regio’s ook snel toenemen.
Het omzetverlies voor maart wordt geschat op 33% (ofwel € 630 miljoen) en zal toenemen naar € 700 miljoen per maand, als de rest van Nederland de patronen van Brabant en Amsterdam volgt.
Het betekent overall een groot liquiditeitsprobleem omdat het bedrijfsresultaat inclusief ondernemersloon normaal gesproken zo’n € 300 miljoen is. Dat is zonder overheidssteun niet te overbruggen. Zeker niet voor de kleine ondernemer.
Volg adviezen van RIVM, gasten blijven welkom in de horeca
KHN snapt de bezorgdheid van ondernemers, medewerkers en gasten maar vertrouwt op de goede aanpak van het RIVM. Het is van belang om de adviezen van het RIVM en de lokale autoriteiten op te volgen. Donderdagmiddag adviseerde het crisisteam om alle evenementen met meer dan 100 mensen in heel Nederland af te gelasten. Ook musea, theaters en sportclubs krijgen het advies om de deuren de komende weken te sluiten. Voor horecagelegenheden geldt dat bij het opvolgen van de adviezen bezoek aan de horeca mogelijk blijft. Maar ook horecabedrijven moeten in redelijkheid letten op de maximaal 100 personen. De nieuwe maatregelen gelden in elk geval tot 1 april. Gasten en medewerkers blijven natuurlijk gewoon welkom.
RIVM adviseert
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert de belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:
- Was je handen regelmatig
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Schud geen handen
- Ga niet naar de horeca als je enige griepverschijnselen hebt, zo kunnen andere gasten gewoon komen
Bron: o.a. KHN