De jongens van De Toeter hebben onlangs (onder toeziend oog van professionele brouwers) hun eigen speciaalbier gebrouwd! In 2007 werd in samenwerking met Brouwerij Mommeriete een receptuur bedacht voor de Toeter Blond en deze is daar destijds gebrouwen. Binnenkort komt er een tweede zelf gebrouwen speciaalbier uit. Deze is geheel ambachtelijk tot stand gekomen en heet de Ludina IPA.
Een paar weken geleden staken de heren van De Toeter de koppen bij elkaar en werd er besloten om een deels gezellige, maar zeker ook leerzame avond bierbrouwen te organiseren. Zo gezegd zo gedaan, er werden professionele brouwers benaderd om ze bij te staan en de avond geschiedde op een maandag. Na enig gezamenlijk overleg werd de conclusie getrokken dat het nieuwe biertje, in tegenstelling tot de Toeter Blond, een ietwat zwaarder en meer donker speciaalbier moest worden. Een uitgesproken karakter met een behoorlijke toevoeging van hop, waardoor hij zou neigen naar bijvoorbeeld een IPA Stout. Weliswaar geheel in de juiste verhoudingen met andere grondstoffen, waardoor in het speciaalbier een bittertje overheerst doch in balans is in de afdronk.
Iedereen was het eens, de benodigde ambachtelijke apparatuur en grondstoffen lagen klaar en de taakverdeling was een feit.. aan de slag! Ondanks de aanwezigheid van een paar proefglaasjes en de nodige bieren om de noeste arbeid enigszins te verzachten, bleek dat er flink moest worden doorgepakt. Een grote pan water stond te pruttelen op het vuur en met de verschillende graansoorten werd letterlijk het kaf wat onwennig maar op den duur vakkundig van het koren gescheiden, om alvorens al roerend te worden toegevoegd. Het blijven roeren tot op de vereiste temperaturen, bleek zelfs voor de (naar eigen zeggen) ruwe bolsters gelijk te staan aan een pittige workout. Vervolgens werd het mengsel gefilterd en kon de overgebleven wort een flinke dosis hop tegemoet zien. De reuk verspreidde zich onderhand aardig en beloofde veel goeds in de ‘ervaren’ ogen van de sinds kort zelfbenoemde ambachtslieden.
Er konden weer wat flesjes worden opengetrokken, want “bierbrouwen is wachten” luidde het devies. Na het bereiken van de vastgestelde tijd werd de pan van het vuur gehaald en door middel van een koelsysteem van leidingen afgekoeld. Daarna was het zaak om de al aardig op bier lijkende substantie over te hevelen naar een zorgvuldig gedesinfecteerde ton. Er kon tenslotte gist worden toegevoegd en de boel werd afgesloten. Zo, iedereen mocht voldaan en trots achterover zitten en het gistingsproces was in werking gezet. Hopelijk smaakt dit in de toekomst naar meer en de verwachting is dat de Ludina IPA te proeven zal zijn tijdens het komende Bierfestival Groningen 2015 op 10 en 11 april!
© Horecagroningen.nl