Vrijdag 18 tot zondag 20 maart vindt de derde editie van het Amsterdam Coffee Festival plaats in en rondom de Westergasfabriek. Inmiddels is het festival het grootste evenement in de Benelux wat draait om de koffiecultuur.
Het evenement is ontworpen om de koffie-industrie maar ook koffieliefhebbers de beste koffiemerken, onafhankelijke koffiezaken en getalenteerde barista’s te presenteren. Op het festival kan men veel verschillende (nieuwe) soorten koffie proeven, de nieuwste apparatuur en technologieën uitproberen maar ook de kennis vergroten.
Exclusief
De koffiebrander en het merk Illy sponsort namelijk verschillende workshops, demonstraties en presentaties omtrent het branden van koffie, espresso’s maar ook latte-art. Ook kan men genieten van de VIP Food Pairing Experience: het restaurant ‘Scandinavian Embassy’ zal tijdens het Amsterdam Coffee Festival een pop-up restaurant inrichten in de VIP-suite The Apartment. Het uitgeserveerde driegangendiner wordt een bijzondere pairing van mooie gerechten en koffie.
Wedstrijden
Daarnaast host het Amsterdam Coffee Festival drie barista-kampioenschappen van SCAE NL. Eén daarvan is de Dutch Barista Championship waarin zes finalisten – voortgekomen uit eerdere voorrondes – het tegen elkaar opnemen. Er wordt verwacht dat iedere barista vier identieke cappuccino’s, espresso’s en eigen creaties maakt, die vervolgens door een vakjury worden beoordeeld. De winnaar vertegenwoordigt Nederland vervolgens op het wereldkampioenschap, waar meer dan vijftig landen aan deelnemen.
De tweede wedstrijd is de Dutch Brewerscup, waarin barista’s verschillende filtermethodes met elkaar gaan vergelijken; traditionele methodes zullen op de weegschaal komen te liggen met de nieuwste technieken.
Ook kan men deelnemen aan de wedstrijd ‘Dutch Cup Taster’ waarin barista’s strijden om diegene te zijn die kan proeven wat de koffiedrinker niet doorheeft, maar wat wel het verschil maakt. Het gaat er hierbij om dat de ‘taster’ verschillende koffiedifferentiaties en koffiesmaken kan onderscheiden.
Ten slotte, kunnen ook theeliefhebbers terecht voor het waarnemen van wedstrijdspanning. De vier finalisten krijgen vijftien minuten de tijd om drie soorten thee te zetten. Daarin zetten ze een zelfgekozen thee, vertellen ze over de zetmethode (infusie) en waar de thee vandaan komt. De laatste ronde is een thee/spijs-combinatie, waarin de finalist zijn signature-thee presenteert met een bijpassend gerecht.
Informatie
Vrijdag 18 maart is het festival specifiek gericht op de koffie-industrie van 10.00 – 17.00 uur, vanaf 17.00 is ook publiek welkom t/m 22.00 uur. Op zaterdag 19 en zondag 20 maart is het evenement toegankelijk voor het algemene publiek van 10.00 – 19.00 uur.
Tickets zijn hier te bestellen.
Voor meer informatie, kijk op amsterdamcoffeefestival.com.
Foto: Facebook Amsterdam Coffee Festival