Met een gratis lunch in het Noorderplantsoen liet Damn Food Waste bezoekers afgelopen zaterdag 28 juni 2014 proeven van voedsel dat anders bij het vuilnis was beland.
Een etentje tegen voedselverspilling. Ze is er voor uit Haren gekomen. Eerst met de rollator in de deeltaxi en het laatste stukje lopend. Over het gras van het Noorderplantsoen, naar het grote veld bij de speeltuin. Aan een van de vele picknicktafels geniet Riet Nauta-van der Burg, ‘(87) van een beker- ‘discosoep’, een rijk gevulde soep van regenboogwortel, aardpeer, sperziebonen en aardappels die deze week van de vuilnisbak werden gered.
Nauta-van der Burg komt voor haar dochter, vrijwilligster bij de kraam waar de gefrituurde meelwormen en toastjes met zeeslahoumous gewillig de kelen van bezoekers in glijden. Een dag eerder heeft dochter Marjo Nauta (53) bij de Voedselbank in de stad 400 kilo groenten helpen schoonmaken en snijden.
De etenswaren komen van groothandelaren, boeren en telers uit de omgeving. Omdat supermarkten hun producten vaak goedkoper uit het buitenland kunnen halen, blijven lokale producenten met verschotten zitten. “Zo zonde”, zegt Wilbert van de Kamp (25). Hij is organisator van de Groningse editie van Damn Food Waste.
Van de Kamp maakt mensen graag bewust van wat ze eten en – vooral – waar hun maaltijd vandaan komt. Want we verspillen met zijn allen zo’n 50 kilo voedsel per persoon per jaar.
Het is druk in het park. Bezoekers scharen zich in de rij bij de eetkramen. Zo is het dringen bij de doordraaisoep, gemaakt van overgebleven vis van de veiling. Rijen zijn er ook bij de fruitsmoothies, die met behulp van een slimme constructie van een fiets en een blender zelf bij elkaar getrapt dienen te worden. En ja, ook op de gebakken geblancheerde stierenballen op een bedje van sojakaviaar is het wachten geblazen. Eric Grol (29) neemt een voorzichtige hap. “Een beetje taai, maar op zich lekker”, vindt hij.
Vanuit kraampjes van het Voedingscentrum en de Voedselbank, partner van het festival, worden bosuistekjes in lege frisdrankblikjes weggegeven. Daarmee willen de initiatiefnemers laten zien dat het niet ingewikkeld hoeft te. zijn om je eigen eten te verbouwen.
Of het helpt? Jawel, knikt Mark Schenkel (29), al lepelend van zijn disco soep. Verspillen voorkomt hij onder meer door zijn brood in te vriezen, zodat het niet bederft en wordt verspild. Verder heeft hij nog wel een trucje om zelf zo weinig mogelijk te hoeven weggooien. Hij grijnst. “Ik probeer zo gewoon zo weinig mogelijk thuis te eten.”
Met goedkeuring van Auteur: Lieke van den Krommenacker
Bron: Krant DVHN