Lennart Deddens, bartender en distiller bij Mr. Mofongo in Groningen, is gisteren als gedeeld derde geeindigd bij Diageo World Class Netherlands, wereldwijd de meest prestigieuze competitie voor bartenders. Daarmee is Deddens de eerste noordelijke bartender die het zover schopt. Hij had zich tijdens de voorrondes geplaatst voor de finaledag die plaatsvond in Club ABE in Amsterdam. Van de tien bartenders wist hij het tot de laatste vier te schoppen.
Gedurende de middagsessie, die niet toegankelijk was voor het publiek, was de Groninger op dreef in de Cocktails Against the Clock Challenge. De kandidaten moesten binnen acht minuten zes classic cocktails van een eigen twist voorzien en het geheel begeleiden met een kloppend verhaal. Deddens wist hier met 7:18 minuten de snelste tijd neer te zetten.
Bij de Theoretical Challenge was de jury onder de indruk van zijn versie van de Dry Martini. Van de deelnemers werd verlangd dat ze een eigen draai gaven aan deze bekende cocktail. Vooral het gebruik van de zelfgestookte moutwijn, geproduceerd in Mofongo’s Distillery, werd gewaardeerd. Moutwijn vormt de basis van elke goede jenever en jenever is op zijn beurt de ‘vader’ van het hoofdbestanddeel van de Martini; London Dry Gin.
Door dit goede presteren belandde de bartender in de halve finale samen met drie Amsterdammer collega’s. Een kleine fout werd hem echter fataal en hierdoor miste hij de allesbeslissende shake off. Desondanks is Deddens zeer tevreden met zijn optreden: “Ik ben trots op hoe ik heb gepresteerd tijdens deze wedstrijd. Het is voor mezelf en Mr. Mofongo een bevestiging dat we goed bezig zijn. Eerlijk gezegd geeft dit me alleen maar meer motivatie om volgend jaar nog beter terug te komen.” De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Leroy Soumokil van Henry’s B ar in Amsterdam.
© Horecagroningen.nl