Aan het begin van de avond op donderdag 31 maart 2016 is het nieuwe stads- en terrascafé Pronk tijdens het sabreren van de champagne officieel geopend. Groningen is weer een horecagelegenheid rijker waarmee gepronkt mag worden.
In de namiddag worden alle genodigde gasten verwelkomd in de unieke terrastuin van stadscafé Pronk met drankje om vervolgens toegesproken te worden door eigenaar Wim ten Cate, historisch onderzoeker Beno Hofman en wethouder Joost van Keulen.
Motto
Ten Cate oogt trots terwijl hij vertelt dat hij en zijn compagnons Joop en Gerben vanaf 1 februari zijn gestart met de verbouwing van het pand. Hij bedankt de oud-eigenaren van het voormalige Zomers voor het achterlaten van een mooie basis en hun adviezen. Vele partijen hebben suggesties gedaan voor de naam van de nieuwe horecagelegenheid, maar Ten Cate legt uit dat de naam Pronk de juiste was. Het is kort, Nederlands, Gronings (stamt af van het Groningse woord ‘Pronkjewail’ uit het Grönnens Laid) en het zegt iets over het pand; hier mag mee gepronkt worden.
Pronk moet het Gronings Genieten uitstralen, wat bewerkstelligd wordt door onder andere de samenwerking met diverse onderscheidende stadse ondernemers en leveranciers. Ten Cate noemt Broodje Van Eigen Deeg in de Brugstraat en Barrel Wijn in de Haddingestraat, die ook tijdens de opening verschillende wijnen laat proeven in de kelder.
Historie
Het pand op Vismarkt 56 is een van de eerste stenen huizen in dit deel van de stad. Binnen is nog metselwerk te vinden wat afstamt uit de Middeleeuwen, rond de 13e eeuw. Beno Hofman, historisch onderzoeker en publicist, heeft eens een aflevering van zijn programma Beno’s Stad toegewijd aan de restauratie en verbouwing tot horecagelegenheid. Hofman vertelt dat hij bij het horen van de naam Pronk moest denken aan de Scheveningse vishandel Pronk in de Folkingestraat 14, zo’n 80 jaar geleden, of aan Cornelis Pronk, een bekende topografische tekenaar waarvan de tekeningen nog in het Groninger Museum te vinden zijn.
Ook noemt hij verschillende bijzondere bewoners van het pand: William Macdowell bijvoorbeeld, een van de eerste hoogleraren aan de Groningse Universiteit in de 17e eeuw. Vervolgens, een eeuw later, kwam het pand in eigendom van dominee Jacobus Fruytier wie vermoedelijk de monumentale trap aanbracht en fraai stucwerk liet samenstellen. Vanaf 1856 woonde de bekende schilder H. W. Mesdag hier met zijn vrouw Sientje van Houten. Voordat het gebouw een horecabestemming kreeg, gaf het onderdak aan een bank (1975 – 2005). Van deze bank zijn tijdens de verbouwing afgelopen februari nog steeds elementen naar voren teruggekomen, zoals het kogelvrije glas.
Stads- en terrascafé
Pronk weet de haar oude historische elementen mooi uit te lichten en te versterken door het contrast van een moderne inrichting. De horecagelegenheid in hartje Groningen is een goede aanwinst met haar verwarmd stadsterras, lichte tuinkamer en stijlvolle restaurant. Naast het genot van een hapje en een drankje, biedt het stadscafé ook geschikte ruimtes en mogelijkheden voor feesten en partijen en zakelijke bijeenkomsten of als flexwerkplek. Joost van Keulen noemt de gelegenheid een mooie aanwinst voor de stad. “Groningers zijn vrij bescheiden, dat mag wel eens anders, we mogen wel wat trotser zijn.” Aldus de wethouder. Wie weet kan het nieuwe Pronk daarbij helpen.
Voor meer informatie over Pronk zie deze pagina of klik hier voor de website.
Hoofdfoto: Gerben, Wim en Joop (v.l.n.r) door Baudewijn Fotografie (baudewijn.nl)