Het bekende ‘La Brasse’ aan het Poeleplein in Groningen doet de deuren voorgoed dicht. Het pand wordt verbouwd met oog op het Groninger Forum en de toekomst blijft onzeker. Eigenaren Dick (Jr.) en Mirjam Jager nemen per 1 januari 2017 afscheid van een zaak waar zij van jongs af aan met enige regelmaat te vinden waren.
Historie
In de zomer van 1978 maakt het winkelpand op Poelestraat 23 plaats voor horecagelegenheid ‘De Brasserie’. De oude winkel is vandaag de dag nog terug te herkennen aan het kleine erkertje direct achter de entree, waar vier kleine tafeltjes staan. Daarboven zijn de rondingen terug te vinden, die de contouren aangeven van wat destijds het kantoor van de winkel was.
Eigenaar Paul Simons, die samen met zijn vrouw Hammie Jasper het Pakhuis opzette, maakte van ‘De Brasserie’ een spraakmakende zaak. De inrichting was helder, wit en had vele transparante elementen. Hier ontmoette artistiek & cultureel Groningen elkaar. Op het terras, binnen in het café aan de bruine tafeltjes, of buiten in de tuin met een vijver vol koikarpers.
In 1998 speelt Simons zijn zaken door naar Sjoerd Kooistra. De nieuwe uitbater besluit de vijver dicht te gooien, de tuin weg te schoffelen en op de vrijgekomen ruimte een grote serre te bouwen.
Begin 2005 neemt een door Kooistra aangesteld trio onder de naam Horeca Combinatie Groningen BV (HCG) de zaken over. Tot die tijd heeft de horecgelegenheid vele pachters gekend, waarvan er acht failliet zijn verklaard. Het horecapand heeft door de diverse pandeigenaren en brouwerijen een turbulent verleden doorgemaakt en is hede ten dage in handen van de Vastgoed Groningen BV.
Opgroeien in De Brasserie
Augustus 2013. Dick Jr. en Mirjam Jager betreden het pand als huurders. Broer en zus geven de zaak de naam ‘La Brasse’, in de eigen mond een vaak gebruikte afkorting (‘de bras’) van ‘De Brasserie’. De bloedverwanten hebben van kinds af aan al sporen liggen in het bedrijf. Zij waren er vaak te vinden aangezien het bedrijf de nabuur van Grand Café Time Out is, het voormalig bedrijf van hun ouders en inmiddels twaaf jaar in bezit van Mirjam en Dick Jr. zelf. Mirjam Jager weet nog goed dat ze er samen met haar broer tussen de middag broodjes at. De twee kregen door de jaren heen een goede klik met alle werknemers.
Bestemming
Bij het overnemen van de zaak wist het tweetal al dat deze in de toekomst voor een groot deel verbouwd zou moeten worden, in verband met de bouw van het Groninger Forum. Voor de achterkant van het pand staat een verbouwing gepland waarbij de gevel drie tot vier verdiepingen hoog opgetrokken wordt, om zo de symmetrie te behouden met de overige vormgeving aansluitend op het omliggende plein, rondom het Forum. Vastgoed Groningen BV heeft plannen om de aanvullende verdiepingen in te richten tot appartementen en studio’s. Daarvoor moeten eerst delen van het gebouw gesloopt worden en zal er mogelijk nog een archeologisch onderzoek plaatsvinden. De toekomst van de horeca bestemming op de begane grond is nog onzeker. Dit heeft broer en zus Jager doen besluiten ‘La Brasse’ te sluiten. Een droevig besluit, maar zowel emotioneel als zakelijk de beste beslissing.
Over anderhalf maand zijn de grootse spiegels, de klassieke kroonluchters, de houten lambrisering en het krantje lezen aan de stamtafel er niet meer bij. De deuren van de Franse, authentieke brasserie gaat per 1 januari 2017 op slot.
U kunt nog tot het einde van dit jaar van woensdag tot en met zondag vanaf 11:00 uur ’s ochtends terecht voor een ontbijt of koffie met verse taart, lunchen in de middag, een high tea in de namiddag en een diner gevolgd door late night drinks tot in de late avond uurtjes. Enkele ‘La Brasse’ concepten zoals High Wine, High Beer en verschillende gerechten zullen voortleven in Grand Café Time Out.