De aandacht, belangstelling en betrokkenheid bij de Groningse feestdag Bommen Berend loopt al een aantal jaren terug. De dag van 28 augustus is niet meer hetzelfde zoals het vroeger was, tijd om de feestdag nieuw leven in te blazen, dit keer op zaterdag 27 augustus, meldt Dagblad van het Noorden.
Het bestuur van Vereeniging van Volksvermaken Groningen zorgt ieder jaar voor de programmering van het feest en wil nu meer aandacht en betrokkenheid vestigen op dag van het Groningens Ontzet na teruglopende belangstelling.
Programmering
Een van de meest opmerkelijke ideeën om de aandacht voor de traditionele feestdag op te schroeven is om de Grote Markt weer in gebruik te nemen. ’s Ochtends de paardenkeuring (in plaats van op de Ossenmarkt), overdag optredens van artiesten met een Groningse binding en ‘s avonds een concert van het Noord Nederlands Orkest. Verder zal de Concours Hippique – het paardensportevenement met verschillende shows en wedstrijden – weer op de drafbaan in het Stadspark plaatsvinden en het feestelijke vuurwerk zal buiten de binnenstad worden afgestoken.
Kermis
Wanneer de plannen rondom de Grote Markt gerealiseerd worden, betekent dat er die dag geen plek is voor de kermis die ieder jaar rond dezelfde tijd plaatsvindt op de Grote Markt. Voorzitter Harrie van Ham noemt dit niet onbelangrijk, aangezien er uit de verpachting van de Grote Markt aan de kermis een essentiële bijdrage voortkomt voor het programma van Bommen Berend. “Maar het moet toch mogelijk zijn de kermis ergens anders in de binnenstad te houden.” Aldus de voorzitter.
Dit jaar vindt 28 augustus plaats op een zondag, dus zal de feestdag plaatsvinden op zaterdag 27 augustus; een vrije dag voor velen en dus ook hopelijk een groot aantal deelnemers van de geprogrammeerde festiviteiten.
Groningens Ontzet
1672 Was een rampjaar voor het toenmalige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden; Frankrijk, Engeland en de bisdommen van Munster en Keulen verklaarden de oorlog aan ons land. Bisschop Bernhard van Galen liet talloze bombardementen afvuren op Groningen waardoor zijn bijnaam Bommen Berend ontstond. De landsregering was die tijd radeloos, de bevolking redeloos en het land leek reddeloos. Maar onder leiding van Carel Rabenhaupt houdt de stad Groningen stand. De troepen van de belegeraars breken op 28 augustus het beleg op de Groningse stad op. De Republiek haalt opgelucht adem, want hierna keren de kansen. “Groningen constant, behoud van het land” is op dat moment de leus.
Bron: volksvermakengroningen.nl
Foto: Facebook Volksvermaken Groningen