Lang hoefde Han Plaggemars (36) niet te denken over een naam voor zijn nieuw te openen keldercafé aan de Oosterstraat. Merlot was het eerste wat in zijn gedachten opkwam. Niet helemaal toevallig, want het souterrain diende ooit als wijnkelder voor de bewoners van het bovengelegen monumentale Schimmelpenninck Huys. Nog belangrijker voor de jonge horecaondernemer is de verwijzing naar de naam van het restaurant dat zijn vader Cees Plaggemars rond de jaren negentig van de vorige eeuw aan het Gedempte Zuiderdiep exploiteerde met de naam Merlot en daarbij het naastgelegen Café Cees.
“Ik zie de naam als een eerbetoon aan en een knipoog naar mijn vader die twee jaar geleden plotseling overleed. Als hij nog had geleefd dan had hij het prachtig gevonden dat zijn zoon nu een eigen horecabedrijf opent. Je kunt zeggen dat ik in de voetsporen van mijn vader treed. Samen met zijn broer en mijn oom Dolf exploiteerde hij ooit het visrestaurant De Twee Gebroeders in het Noorderplantsoen en hij heeft daarna samen met mij nog een tijdje op zondagmiddag achter de tap van het Belgisch café De Pintelier gestaan”, vertelt Han.
Zijn keldercafé is gevestigd in het souterrain van het hotel-café-restaurant Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat en gaat maandag 15 januari vanaf vier uur ’s middags voor genodigden even open.
“Het is de bedoeling dat ik van woensdag tot en met zondag van één uur ‘s middags tot één uur ’s nachts open ben. Ik wil er vooral een gezellig café van proberen te maken. De ruimte die onder het hele bovengelegen pad door loopt leent zich daar uitstekend voor. Vrienden en bekenden hebben de afgelopen weken hard geholpen om de boel op orde te krijgen.”
Ervaring
De nog jonge Plaggemars neemt een brok ervaring in de stedelijke horeca mee. Hij werkte bij De Pintelier, stond achter de bar van Wolthoorn & Co., maakte de overstap naar de Eerste Kamer om daarna in de restaurants Weeva en Rabenhaupt terecht te komen. Zijn laatste werkgever was eetcafé Roezemoes aan het Zuiderdiep. ,,Het is altijd mijn droom geweest om een eigen zaak te hebben. Tegelijk wil ik ook niet te ingewikkeld doen. Wat ik al zei, een leuk gezellige café voor gezellige mensen in een mooie ambiance.’’
In het keldercafé heeft Han Plaggemars ruimte gevonden voor 40 zitplaatsen, een stamtafel en ruimte aan de bar. Warsteiner levert het bier en verder kan de gast een keuze maken uit vijf soorten rode wijn en vijf soorten witte wijn. De keuken in het achterste gedeelte van het souterrain zal beperkt gebruik worden voor borrelhapjes en fingerfood. “Mocht er een kok rondlopen die mogelijkheden ziet dan is hij of zij welkom. Gasten die interesse hebben in de historie van de gewelven mogen een kijkje nemen in de oorspronkelijke wijnkelder die achter de keuken ligt.”
Geschiedenis
De geschiedenis van het monumentale pand waarin Han Plaggemars nu de kelderruimte gaat uitbaten gaat terug naar de vijftiende eeuw. Het is een van de oudste rijksmonumenten in de stad Groningen. De entree van keldercafé Merlot is aan de Oosterstraat, maar gasten van het bovengelegen hotel kunnen ook binnendoor het nieuwe horecabedrijf bereiken.