Wat in 2004 begon met eetcafé de Biechtstoel, mondde uit in een waar tapas-imperium. Met inmiddels 8 vestigingen van zijn Bodega y Tapas, voorziet oprichter en eigenaar Matthijs Vinckemöller, heel Noord-Nederland van tapas.
Olievlek
In 2017 opende hij op het Damsterdiep in Stad de allereerste vestiging van het inmiddels niet meer weg te denken concept. Onlangs opende hij zijn nieuwste vestiging in Winschoten. Het lijkt volgens Vinckemöller wel alsof daar überhaupt geen restaurants zijn, want de tapas zijn er niet aan te slepen, en de zaak zit constant vol gereserveerd.
Het succes van tapas
Wat verklaart nou het succes van zijn tapasrestaurants? Volgens Vinckemöller zijn er gewoon niet veel van dit soort zaken in onze stad, of in de provincie. ‘In Groningen zijn er honderden eetcafés en pizzeria’s, maar amper tapasrestaurants’, schetst hij. ‘De keuze voor tapas is niet ingewikkeld’, zegt hij zelf. ‘Je hebt een ruime keus.’ Bij zijn restaurants staan er maar liefst 64 verschillende soorten tapas op de kaart, die ook met de seizoenen mee wisselen. ‘Er is dus voor ieder wat wils. Als je met de hele familie gaat eten dan is er wat te kiezen voor iedereen.’
De aanraders op de kaart zijn volgens Vinckemöller toch wel de tapas met geglaceerd buikspek, de carpaccio, een wrap met jackfruit (kan ook volledig vegan), ham met meloen én, de eierbal. Misschien een beetje een vreemde eend op een Spaanse tapas kaart, maar volgens de ondernemer zijn de ballen niet aan te slepen. Spaans of niet, ze willen ze allemaal. Wel is het zo dat de eierballen in Leeuwarden nog niet echt aanslaan, in Drenthe daarentegen hebben deze Groningse culinaire hap al wel volledig omarmd.
Lang tafelen met cocktails
Wat opvalt is dat het voornamelijk dames zijn die zijn zaken bezoeken. ‘Die komen dan lekker borrelen, kletsen en kleine hapjes bestellen om te delen. Cocktails drinken en onbeperkt tapas eten voor 29,50 pp doordeweeks en 34,50 in het weekend, alleen het eten dan. De combinatie van eten en drinken, voor langere tijd met elkaar zitten en daarvan genieten, dat is waar het de mensen om gaat’, legt Vinckemöller uit.
‘En bovendien vinden wij Nederlanders het ook maar al te fijn om van tevoren te weten hoeveel we kwijt zijn. Als je bijvoorbeeld met een groep uit eten gaat, dan weet je gewoon dat er op het einde geen verrassingen meer zijn. Iedereen betaalt gewoon hetzelfde’. Tenzij je zelf de hele cocktailkaart uitprobeert, dan wordt het natuurlijk weer een ander verhaal…
Kijk voor meer informatie op de website van Bodega y Tapas: www.bodega-y-tapas.nl