Een brasserie waar je al in de vroege ochtend terecht kunt voor een kop koffie met wat lekkers erbij, als je net je kinderen op school hebt gedropt. Maar ook een brasserie waar het heerlijk borrelen is of wat dacht je van gewoon een goed bord eten tijdens het diner. Dat is Brasserie Harkema in de stad-Groninger wijk Helpman. Volgens buurtbewoners was dit precies wat de buurt nodig had, toen het jaren geleden opende.
Ontmoetingsplek
Brasserie Harkema wordt gerund door Lisanne Harkema en Jeroen Timmermans. De twee leerden elkaar kennen bij De Stadtlander. Waarvan tante Teddy Harkema lang eigenaar was. In Helpman merkten ze al snel dat er vraag was naar een soort ontmoetingsplek voor de buurt. Voor een heel breed publiek.
‘Ik denk dat zo’n tachtig procent van de gasten uit onze eigen buurt komt’, vertelt Lisanne. ‘Ouders die hun kinderen naar school hebben gebracht, ouderen die de brasserie gebruiken voor hun dagelijkse ‘get together’ met vrienden, maar ook mensen die vanuit Haren naar de stad fietsen maken bij Harkema regelmatig even een pitstop. We vervullen hier ook een soort sociale functie’, vult ze aan. ‘We hebben zelfs zulke vaste gasten dat als ze een dagje niet langskomen, ze even bellen om dat te laten weten.’
Vroege vogels
De eerste gasten staan vaak al voor negenen voor de deur. ‘We gaan in principe pas om 9 uur open maar dat is helemaal prima.’ Een klein ontbijt voor bij de koffie? Er is keuze uit zelfgebakken verse cake of monchoutaart. Verder kan je de eerste trek stillen met verse croissantjes of yoghurt met granola. ‘En heb je andere ontbijtwensen dan valt er altijd wat te bespreken’, zegt Lisanne.
Eetcafé en biefstuk
De bedoeling was een soort eetcafé op te zetten waarmee ze alle gaten vullen in Helpman. ‘Mensen hadden hier echt behoefte aan een leuk eetcafé, aanschuiven aan de bar en lekker borrelen. Dat is allemaal gelukt.’ Wat ze niet hadden voorzien was dat het diner het ook heel goed zou doen, maar intussen is dat ook niet meer weg te denken.
‘We zijn heel klein dus we hebben altijd drie gerechten: vis, vlees en vegetarisch. De biefstuk is iets waar de gasten echt voor terugkomen.’
Terras
Een andere dikke plus die Lisanne opnoemt is het terras.’Dat is iets dat Jeroen en ik altijd graag wilden. Dat terras is echt fantastisch. Je kan de hele hoek gebruiken en als het mooi weer is dan bruist het hier zo, echt iets om trots op te zijn.’
Brasserie Harkema is geopend van dinsdag t/m zaterdag. Kijk voor meer informatie op www.brasserieharkema.nl.