Wat betreft de locatie kan je bijna geen betere plek bedenken in Groningen. De Rietschans is een topplek aan het Paterswoldse meer. Rust, ruimte en weidsheid. Geen vervelende stek om te dineren of, wat zou het, een biertje met een portie bitterballen.
Gerrit Pieter Heida is sinds twee jaar bedrijfsleider van De Rietschans. Hij noemt het een ‘redelijk moderne zaak met een behoorlijk verleden’. Op deze locatie zit al honderd jaar iets, in allerlei hoedanigheden, vervolgt hij. ‘Jaren geleden is het afgebrand en toen is het pand in zijn huidige vorm teruggekomen. Ze hebben het zo gebouwd dat er gebruik kan worden gemaakt van de maximale bezetting.’
‘Iedereen is hier welkom’
Een grote zaak is het inderdaad, maar als je binnenkomt voelt dit niet zo. ‘Het is een mooie open locatie’, zegt Heida. ‘Mondaine eigenlijk wel. Ik zou het heel mooi vinden als gasten nu zouden zeggen dat ze in een mondaine zaak zitten, dan ben ik heel tevreden. Ik ben echt liever een allemansvriend dan exclusief voor een select gezelschap. Exclusie doet Heida ook niet aan. Tafels reserveren op het terras in de zon wil hij niet. ‘Kom maar langs’, zegt hij. ‘Ik wil geen drempel opwerpen voor andere mensen die hier net zo welkom zijn. Iedereen is hier welkom.’
Bier met hamburger
Om toegankelijker te worden moet je wel het een en ander durven te veranderen. ‘Om te beginnen met de kaart’, vertelt Heida. ‘Die moest sowieso op de schop. Je wilt niet dat mensen denken dat je hier alleen maar tournedos kunt eten voor 35 euro en dat je dan aan het einde van de rit 200 euro af moet tikken met z’n tweeën. Nee, je kan ook gewoon een paar biertjes drinken op het terras en dan een lekkere hamburger eten.’
Los personeel
Maar het personeel moest ook losser. ‘We hebben hier allemaal jonge mensen werken en op een gegeven moment zei ik tegen ze: Volgens mij weten jullie zelf absoluut het best welke broek jou leuk staat. Zullen we gewoon ophouden met die hotel kleding? Verder zit het natuurlijk in veel meer dingen: hoe je gasten benadert, hoe je de telefoon opneemt. Starre stijfheid en overdreven vousvoyeren vind ik ook echt niet nodig.’
Veel verschillende mogelijkheden
Bij de Rietschans kan je niet alleen terecht voor een kop koffie, borrel, lunch of diner. Ook is het de ideale locatie voor een bruiloft of een uitvaart. En heb je een vergadering, ook daar zijn ruimtes voor te huren. Heida merkt wel dat het publiek behoorlijk aan het vergrijzen is en onderneemt van alles om jong publiek aan te trekken. ‘Anders heb ik over een paar jaar zelf ook geen baan meer’, lacht hij. ‘Zo organiseren we salsa- avonden, dinnershows, tango-salon. Dat heeft natuurlijk even tijd nodig maar dat komt vanzelf.’
De trots van het bedrijf, een eigen patissier
Waar Heida bijzonder trots op is, is het huisgemaakte gebak en bonbons door hun eigen patissier Josephine van Steijn. Alle taartjes die hier verkocht worden, komen uit haar keuken. Zelfs als we hier een bruiloft hebben, maakt zij daar de bruidstaart voor. ‘Ik vind het zo ontzettend cool dat we dat hier in huis hebben. Ik vind haar echt een soort trofee van dit bedrijf’, eindigt Heida vol trots.
Je vindt De Rietschans aan de Meerweg 221 in Haren, ze zijn dagelijks geopend van 11.00 tot 22.00 uur. Meer info: De Rietschans