Een prachtig oud pand dat 130 jaar geleden een opslagplaats was voor gerst, tarwe en andere graansoorten, Nu is het een prachtig iconische plek met een groot terras aan het water en een glazen serre vanwaar je uitkijkt op het Forum, net buiten de Diepenring. Een heerlijke plek voor als je de drukte van de binnenstad even wilt ontsnappen.
Restaurant met bier
‘Graansilo is voornamelijk een hele mooie samenwerking’, vertelt Merel Stam, bedrijfsleider van Graansilo Eten & Drinken. ‘Het is een restaurant met bier, waarmee we een mooi toegankelijk concept proberen neer te zetten. Naast het verrassingsmenu van vier gangen kunnen gasten er doordeweeks ook twee of drie gangen dineren.. Tussen de middag kan je er ook twee gangen verrassingsmenu eten én is er nog een kleine lunchkaart met de keuze uit een aantal broodjes. Volgens Merel is op dit moment hét broodje waarvoor je bij Graansilo moet zijn, wel het Jamaicaanse broodje pulled chicken met pittige salsa.
Vier-gangen verrassingsmenu
’s Avonds ligt voornamelijk de focus op het viergangenmenu. ‘Daarvan wisselen we elke week 1 gerecht’, licht Merel toe, ‘zodat we eigenlijk elke week wel een beetje een nieuw menu kunnen aanbieden. Ik noem het zelf altijd een beetje het instapmodel naar het fine-dining, Je hoeft hier niet in je pak te komen of heel netjes gekleed te zijn. Het is heel toegankelijk, ook door de prijs, waardoor best veel mensen komen proeven hoe het eigenlijk is om iets luxer uit eten te gaan.’
Een verrassingsmenu heet natuurlijk niet voor niets een verrassingsmenu. Maar hierbij toch een klein tipje van de sluier. Wat dacht je bijvoorbeeld van beef tataki met kimchi salade en hoisinsaus, of ceviche van schelvis met avocado, mais en schuim van tom kha? Of ben je een zoetekauw, dan gaat het de cheescake van perzik, karnemelk gel, mango en een bolletje bourbon- vanille-ijs er vast wel in.
Graansilo breinen
En omdat het vooral ook om bier draait bij de Graansilo, kan er ook altijd een bierarrangement gekozen worden bij de gerechten. Dan is er ook nog de Graansilo bierproeverij: drie biertjes met een lekker borrelplank.
Er wordt op de locatie van het restaurant geen bier gebrouwen maar het wordt er wel ontwikkeld. Peter Doornbos, operationeel manager vertelt: ‘Beneden zit de zogenoemde bierkluis en daar komen onze zelfbenoemde Graansilo breinen bij elkaar om nieuwe bierrecepturen te ontwikkelen. Dat begint dan vaak met een biertje, kijken waar er behoefte aan is op de markt, wat vinden we leuk om te doen en wat is ervoor nodig. Dan laten we hier een soort proefpanel komen. Met de smaaknotities die hieruit komen gaat de brouwer aan de slag, en daar komt een nieuw bier uit.’
Graansilo is dinsdag t/m zondag vanaf 11.00u geopend voor lunch en diner. Kijk voor meer informatie op restaurantgraansilo.nl