Het begon allemaal jaren geleden aan het water in Briltil, bij Zuidhorn. Steakhouse André Dokter werd geboren en was al snel een begrip in die regio. Als het in Briltil lukte, moest het in de stad Groningen ook zeker een succes worden. En dus werd in 2016 het zusterbedrijf geopend in de Oosterstraat: Het zusje van André Dokter was geboren. (Inmiddels zijn Bert Wiegmink & Eliza Maerman al een paar jaar de eigenaren van het zusje, red.)
Hardlopers
Spareribs, saté en huisgemaakte mayonaise. Dit zijn na al die jaren nog altijd de hardlopers van de menukaart. Het zusje is zes dagen per week geopend, en bijna altijd volzet. Op doordeweekse dagen is het vaak lekker druk, in het weekend is het vlees niet aan te slepen en worden vaak dubbele shifts gedraaid.
Rijpingskast
Wat betreft de menukaart verschillen beide restaurants niet zoveel van elkaar. De hoofdmoot blijft toch vlees, daar zijn de zaken van Dokter ‘groot’ mee geworden. En dan hebben we het wel over echt goed vlees. Volgens hen zelf het ‘allerbeste vlees’. Bij binnenkomst zie je het al hangen in de rijpingskast. Ze rijpen het vlees oplopend van 14 tot wel 50 dagen. Tijdens het rijpen verdampt het vocht in het vlees en trekt alle smaak naar het midden. Dit zorgt uiteindelijk voor een heerlijke smaaksensatie.
Culinaire eetbar
‘Mocht je nog iets speciaals willen dat niet op de reguliere menukaart staat, dan hebben we ook een eetbar’, vertelt Sinninghe. ‘Aan die bar kun je op donderdag, vrijdag en zaterdag een verrassingsmenu eten van 6, 7 of 8 gangen. Je geeft alleen aan wat je niet lekker vindt, chef Jeroen verzorgt daar dan een geweldig menu bij.’ Voor de liefhebber is er ook een wijnarrangement bij te bestellen, die er speciaal voor is samengesteld. ‘Het is een beetje een Chef’s Table idee, maar dan aan de bar’, vult Sinninghe aan. ‘Het leuke hiervan is dat je hiermee een iets andere doelgroep aanspreekt, mensen die echt van verrassingen houden.’
Lekker laagdrempelig
Wat het zusje uniek maakt is volgens Sinninghe toch wel echt het huiskamergevoel dat je krijgt zodra je de zaak binnenkomt. ‘Het is hier sfeervol, het ademt een beetje het gevoel de sfeer van een bruin café. Het is behoorlijk low-key en dat is ook waarom de meeste gasten zich hier snel thuis voelen.’ Daarnaast is volgens hem de kracht van het concept dat het restaurant voor iedereen toegankelijk is. Dus als je even snel iets wilt eten voordat je naar de film gaat, of uitgebreid 8 gangen wilt tafelen, het kan er allemaal.
Meer informatie vind je op de website.