Wat eigenaren Mick Mosterd en Maarten Meijst naast hun liefde voor eten en drinken nog meer gemeen hebben is de letter M. Beide in zowel voor- als achternaam. Het bedenken van een naam voor hun restaurant was dan ook geen lastige opgave.
Culinaire geschiedenis
Het restaurant zit op een voor Stadjers redelijk bekende horeca-locatie. En dat alweer bijna drie jaar. In de voorgaande jaren kon je er al op niveau eten bij Proevens en de Parelvisser. Het ligt ietwat verscholen in de Gelkingestraat maar als je binnenkomt stap je gelijk in een soort oase van rust. Helemaal als je ziet dat hun terras aan de achterzijde, grenst aan de binnentuin van Schimmelpenninck Huys.
Een fine-dining restaurant, zo omschrijft het ondernemersduo hun zaak. Met lunches variërend van 2 t/m 5 gangen op vrijdag en zaterdag. En diners van 4 / 5 / 6 / 9 / 12 gangen van maandag t/m donderdag en diners van 6 / 9 en 12 gangen op de vrijdagen en zaterdagen.
Vegetarisch versus veganistisch
Ze maken alles zelf, werken ambachtelijk, op een klassieke manier en met een moderne twist. De focus ligt op Europa, en dan met name de Franse keuken. Daar waar het bij de klassieke Fransen vaak hoofdzakelijk nog om vlees of vis draait, geeft chef Meijst er wel een andere draai aan.
De helft van het 12 gangen-menu dat restaurant M aanbiedt bestaat uit vegetarische gerechten. Weliswaar worden dan stiekem de kaasgang en het dessert ook meegeteld, maar dan nog. Veganistische gerechten, daar doen ze dan weer niet aan. ‘Dat is voor ons niet haalbaar’, zegt Mosterd. ‘In de Franse keuken wordt er veel gekookt met boter en room.’ ‘Ook het brood waar we het diner mee beginnen is brioche, dat zou dan ook gelijk al anders moeten’, vult Meijst aan, ‘12 gangen vegetarisch, dat kan dan weer wel.’
Plezier
De mannen werken met een kleine, hechte club. Service en kwaliteit staan op de eerste plaats, maar plezier in het werk vinden de twee minstens zo belangrijk. ‘We willen het gewoon leuk hebben’, zegt Mosterd. Meijst beaamt dat ‘We zijn dit begonnen uit plezier en natuurlijk uit passie voor het vak. Om ons heen hebben we in veel zaken gezien dat het plezier er uit was omdat geld verdienen voorop staat. Wij proberen ons plezier ook over te dragen aan ons personeel, en zo komt het ook weer terecht bij onze gasten. Mensen komen hier voor een leuke avond en dat willen we ze ook geven.’
12-gangen menu
Als je gaat voor de full monty, en je kiest het 12-gangen menu, dan moet je je opmaken voor een lange zit. Maar om ervoor te zorgen dat je het ook nog een beetje volhoudt, wordt een van de gerechten voor je neus klaargemaakt in de keuken. En kan jij ondertussen even je benen strekken. En drink je daar nou ook 12 verschillende wijnen bij, hoor ik je denken? Ja, dat is zeker mogelijk. Mosterd heeft een mooi bijpassend wijnarrangement samengesteld waarbij het natuurlijk handig is als je halve glazen drinkt. Maar je kan het zo bont maken als je zelf wil.
Eend met kip
Het gerecht waar Meijst op dit moment het meest trots op is, is de terrine van eendenlever met gerookte maïs hoen. ‘Of eend met kip zoals we het in de keuken ook wel noemen’, lacht Meijst. ‘Maar ja, dat klinkt aan tafel natuurlijk niet zo lekker.’
Restaurant M is geopend van maandag t/m zaterdag voor diner, en op vrijdag en zaterdag ook voor de lunch.