In de sfeervolle Schilderswijk in Groningen ligt restaurant ‘t Koetshuys, waar eigenaar Jasper Markus en zijn team dagelijks werken aan een culinaire ervaring die zowel toegankelijk als verfijnd is. ‘We proberen er voor iedereen te zijn’, zegt Markus. ‘Betaalbaar en tegelijkertijd onze gasten te verrassen met het hoogst mogelijke niveau in service, eten en wijn.’
Een keuken zonder grenzen
Hoewel zijn hart bij de Franse klassieke keuken ligt, haalt Markus inspiratie uit de hele wereld. ‘Er zijn zoveel invloeden tegenwoordig: Italiaans, Aziatisch, de Afrikaanse keuken. We maken gebruik van het beste van overal.’ Dit vind je terug in een verrassingsmenu, waarbij je kan kiezen uit drie t/m zes gangen. Er is een vis/vleesmenu en een volledig vegetarisch of veganistisch menu. ‘Die vraag groeit enorm. Je kunt niet meer aankomen met iets dat snel in elkaar geflanst is,’ benadrukt hij.


Menu met aandacht
Een avond in ‘t Koetshuys begint bijvoorbeeld met een tartaar van zeebaars met amanatsu gel, gevolgd door een tussengerecht van prei en nori met miso schuim en gebrande macadamianoten. Het hoofdgerecht? Een runderbiefstuk met saus bordelaise, gegrilde knolselderij en truffel aardappel. En als afsluiter een dessert van mandarijnsorbet met chocoladecrumble en bietengel. ‘Het menu verandert regelmatig, en we stemmen de wijnen en speciaalbieren hier steeds op af,’ zegt Markus. Zelf is hij gek op champagne en hebben wijnen uit de Elzas zijn persoonlijke voorkeur.


Duurzaamheid en lokale ingrediënten
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol binnen ‘t Koetshuys. ‘We proberen zo min mogelijk afval te hebben en werken waar mogelijk met lokale producten,’ legt hij uit. Toch is dit niet altijd eenvoudig. ‘Soms is het heel lastig uit te leggen aan de gast dat een stukje vlees uit Nieuw-Zeeland veel goedkoper is, dan een stuk vlees hier uit de buurt. Maar we doen wat we kunnen, zoals het afnemen van asperges en aardbeien uit Noordbroek in het seizoen.’


Een restaurant voor iedereen
Ondanks het niveau blijft ‘t Koetshuys bewust toegankelijk. ‘Ik wil voor iedereen bereikbaar blijven. Daarom zie je bij ons studenten, tweeverdieners en gepensioneerden in de zaak. Dat zorgt voor een bijzondere sfeer,’ vertelt Markus.‘Ik wil dat mijn gasten hier binnenkomen zonder drempel, maar naar buiten gaan met een ervaring die ze niet hadden verwacht.’
Kijk voor meer informatie op koetshuysgroningen.nl.