Het is het gebouw in het Noorderplantsoen waar iedereen weleens iets heeft gedronken of op z’n minst is langs gefietst. Dat prachtige mooie ronde paviljoen, aan de rand van de vijver. Het paviljoen stamt uit 1930 en is ontworpen door stadsbouwmeester Siep Bouma. Door de jaren heen hebben verschillende ondernemers er hun geluk beproefd, de laatste acht jaar zwaait Svende Reeskamp er de scepter, samen met haar vriend Hans Moerkerk.
‘Ik heb er eigenlijk altijd in de buurt gewoond,’ vertelt Svende, ‘en steeds als m’n vriend en ik langsliepen dachten we: dit is wel iets voor ons. Op een gegeven moment hebben we een bod gedaan en vanaf dat moment ging het allemaal heel erg snel.’
‘Weet je wel waar je aan begint’
Zonder horeca-ervaring begon Svende aan het ondernemers avontuur. ‘In het begin kreeg ik van veel vertegenwoordigers van die meewarige blikken van: Weet je wel waar je aan begint, ga er maar aanstaan. Maar uiteindelijk ging het gewoon allemaal goed. Ja, natuurlijk stap je in alle valkuilen die er zijn, maar daar leer je ook weer van. Volgende keer maak je dezelfde fout niet weer.’
‘Geen behoefte aan barman die cocktails staat te shaken’
Wat Svende hoopt uit te stralen met haar zaak is dat het een open, warme plek is waar mensen kunnen vinden waar ze behoefte aan hebben. Een soort allemansvriend. ‘En daarbij’, vervolgt ze, ‘deze plek schreeuwt ook niet om hele speciale horeca. De meeste mensen in het park hebben niet hele hoge verwachtingen ofzo. Het zijn vaak oma’s met kleinkinderen die even een tosti komen eten, of studenten die een biertje of mixdrankje komen drinken. We hebben hier geen behoefte aan een barman met leren schort, een baard en tattoos die voor je neus cocktails gaat staan shaken.’
Bewust onhip
Gezelligheid is waar het om draait bij Zondag. ‘Soms zijn er wel vertegenwoordigers die dan met allerlei hippe dingen aankomen. Te flashy, te hip of te veel niche, dan doen we het niet. Op een plek als dit, zo’n openbare locatie, daar wil je niet op een speciale groep inzetten. Je wil dat iedereen die hier komt denkt: ja, dat is mijn tent. Van bejaarden tot studenten. Ik vind het belangrijk dat mensen zich thuis voelen,’ zegt Svende. ‘Dat is ook precies wat ik zelf zoek als ik in de horeca zit. Ik wil niet ergens te gast zijn maar ik wil er gewoon onderdeel van zijn. Als mensen zeggen: ik vind het zo gezellig bij jullie, vind ik dat veruit het belangrijkst.’
‘We laten de zaak bewust niet afhuren’
Iets waar Svende wars van is, is het aannemen van grote groepen die de zaak willen afhuren. ‘Dat doen we bewust niet’, zegt ze. ‘Mensen lopen helemaal speciaal het plantsoen in voor ons om een kopje koffie te drinken of een taartje met hun kleinkind te eten, en dan zit hier een grote groep en kunnen ze niet bij ons terecht. Nee, dat doe ik niet, ik wil altijd voor iedereen open zijn. Dat je hier aankomt en weet, hier kan ik terecht.’
De kaart: voor ieder wat wils
En wat betreft het menu kan je er ook voor van alles terecht. Van pancakes, tosti’s en yoghurt met granola tot hamburgers, pasta en kip. En voor degene die de avond ervoor iets te diep in het glaasje hebben gekeken en op zoek zijn naar katervoer om de vette honger te stillen: de brakke sandwich, met ei, kaas, tomaat en spek, leent zich hier uitstekend voor.
Zondag is alle dagen geopend van 10.00u tot 22.00u.
De kiosk dagelijks van 9.00u tot 21.00u.
Kijk voor meer info op www.zondagnoorderplantsoen.nl