‘Zodra je bij ons binnenstapt, waan je je in het zuiden van Europa. Het interieur is fris en modern en de kaart simpel maar vers. Precies zoals je dat zou verwachten bij deze keuken.’ Dat zegt Theun Heeg, een van de eigenaren van het nieuwe restaurant Zeste in Groningen. 30 oktober opent op de locatie van het voormalige Flinders Café, deze nieuwe, en derde zaak van de ondernemer (ook uitbater van Florentin en Pachamama).
Conceptverandering
Pas vorig jaar werd Flinders Café overgenomen, maar het bleef precies zoals het was. ‘Het was een leuke zaak, maar tijd voor wat nieuws’, zegt Heeg, ‘Daarom zijn we op zoek gegaan naar iets dat beter aansluit bij wie wij zijn.’ Bij Flinders kwamen gasten vaak voor een broodje en koffie, en in de avond eten tijdens het diner. Heeg typeert de zaak zelf als eetcafé.
‘Uiteraard kan het bovenstaande nog steeds van toepassing zijn, echter meer met onze eigen toepassing en visie.’
Echt mediterraans, maar dan anders
De keuze voor de mediterrane keuken is een hele bewuste. Heeg legt uit: ‘We hebben hiervoor gekozen omdat het gewoon echt een hele mooie, breed inzetbare keuken is. Wij willen gerechten serveren die eenvoudig zijn in bereiding, maar niet in smaak.’ ‘Geïnspireerd op het zonovergoten zuiden van Europa: Italië, Spanje, Portugal en natuurlijk Zuid-Frankrijk.
Met invloeden van de zee, verse ingrediënten en natuurlijk de frisheid van de keukens zelf. De gerechten zijn kenmerkend door de overvloed aan verse producten, mooie smaken en het gebruik van olijfolie. Dat is echt de basis van waaruit we gaan werken. Het is de bedoeling dat we qua smaak inspiratie halen uit de keuken, maar het hoeft absoluut niet hetzelfde te
zijn. We geven er graag onze eigen twist aan. Dit zal ook kenmerkend worden voor Zeste.’
Diner en lunch
Bij Zeste kun je van dinsdag tot en met zondag terecht voor het diner, en op vrijdag, zaterdag en zondag wordt er ook lunch geserveerd. ‘We gaan, net als bij Florentin en Pachamama, ons brood zelf maken. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere deegwaren. Er komt een Italiaanse chef bij Zeste werken die dit in goede banen gaat leiden.’ Voor het diner is er een betaalbare en grote à la carte kaart met voor iedereen wat wils. Te
denken valt aan burrata met gebrande druiven, balsamico en olijfolie, ravioli met pompoen, schapenkaas en abrikoos. En uiteraard de zelfgemaakte broden met een breed scala aan dips. ‘We hebben bewust gekozen voor een à la carte kaart, iedereen mag zijn of haar bezoek zelf
invullen. Geen 5 gangen, maar kies vooral waar je zin in hebt of wat je hartje begeert.’
En wie de mannen kent weet dat ze een ster zijn in infuseren en het maken van mooie siropen, zodat daarmee weer prachtige cocktails kunnen worden gemaakt. ‘Het worden cocktails die herkenbaar en toegankelijk zijn, maar zeker niet simpel in smaak,’ zegt Heeg. ‘Er komt uiteraard huisgemaakte limoncello waar we graag mee rond gaan in de zaak en de
wijnkaart wordt compleet mediterraans.’
Gevangen door de inrichting
De inrichting van Zeste wordt fris, modern en tijdloos. Houten rekken met kruiden en wijnflessen, stoelen in verschillende hoogtes en melkglazen lampen. Veel lichte kleuren en subtiel gebruik van terracotta. Een goed uitgedacht lichtplan, met spotjes die per tafel zijn af te stellen. ‘Onze zaak is onderscheidend door het grote terras dat we aan de voorkant
hebben, maar we willen wel echt een andere vibe gaan neerzetten’, zegt Heeg. ‘We willen dat gasten hier binnenkomen en gelijk gevangen worden door de inrichting, dat ziet er straks echt heel tof uit. We willen laten zien dat we oog hebben voor detail, én goede service bieden. Dus niet alleen maar lekker eten en drinken, maar de hele beleving moet kloppen,
dat is waar we voor staan.’
Zeste Keuken & Bar is dinsdag t/m zondag vanaf 18:00u geopend voor het diner en op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 12:00u ook open voor lunch.
Over de eigenaren
Theun Heeg heeft gewerkt bij Smederij 1872, Crowne Plaza Amsterdam South en DOT. Thomas Bullinga is chefok en werkte onder meer in zaken als Merlet* en de Vlindertuin. Emile Bos heeft onder andere gewerkt in The Jane* in Antwerpen en De Librije*** in Zwolle.
Met z’n drieën zijn ze eigenaar van Florentin, Pachamama en Zeste.