Eind 2013 is in Groningen de Culinaire Vakschool van start gegaan, hiermee is de stad Groningen een prachtige koksopleiding rijker. In een kleine 10 weken worden leerlingen klaargestoomd voor de ambachtelijke kant van het koksvak. De eerste groep heeft inmiddels hun diploma op niveau 1 gehaald en doet binnenkort examen voor niveau 2. Ook hebben zij hun BHV diploma gehaald en staan te popelen om in de Groninger restaurantkeukens aan de slag te gaan. Enkele leerlingen hebben al een baan gevonden.
Ambachtelijke standaard De nieuwe Culinaire Vakschool is een kleinschalige opleiding met een eigen standaard en diplomering. Per jaar worden vier groepen van 15 leerlingen opgeleid tot wereldse en creatieve beroepskoks. De ambachtelijke praktijk staat daarbij centraal. De leerlingen doen ervaring op met een breed scala aan bereidingstechnieken en werken met een grote verscheidenheid aan biologische en lokale producten. Kortom: een opleiding van de ‘oude stempel’, maar helemaal toegesneden op de culinaire praktijk in onze Stad van de Smaak. Bevlogen leermeesters Drijvende krachten achter de Culinaire Vakschool zijn de gerenommeerde en bevlogen koks en leermeesters.
In de kookstudio komen de leerlingen met hun passie voor koken helemaal tot hun recht. Al doende leren ze ‘het onderste uit de pan’ te halen, voor smulpapen en fijnproevers, van speklap tot kreeft, van spruitjes tot grand dessert. Sociale onderneming De Culinaire Vakschool Groningen is een sociale onderneming die tot doel heeft mensen, al dan niet met een afstand tot de arbeidsmarkt, op te leiden tot ambachtelijk kok, waar mogelijk met baangarantie. Na hun diplomering kunnen de koks op verschillende manieren in de horeca aan de slag: als stagiair, in een leerwerktraject en als werknemer. De Culinaire Vakschool zorgt daarbij voor een goede overdracht. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Paul Rodenberg (het@kook.nl). De Culinaire Vakschool is gevestigd aan Oeverkruid 12,9738 AK Groningen.
Website: kook.nl
© Horecagroningen.nl