Bij 92% van alle horecazaken wordt de pinpas geaccepteerd. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2005! In dat jaar sloten banken en toonbankinstellingen (detailhandel, horeca en tankstations) het Convenant Betalingsverkeer. Met als doel om het betalen in Nederland veiliger, efficiënter en betrouwbaarder te maken. En dat doel is gehaald!
In de horeca bij ruim 92% pinbetaling mogelijk
In Nederland staan ruim 360.000 betaalautomaten. Zowel in de detailhandel als bij tankstations is pinnen al jaren gemeengoed. Bij de horeca is de mogelijkheid om te pinnen de afgelopen jaren sterk gegroeid: de pinpas wordt bij 92% van alle horecagelegenheden geaccepteerd, terwijl dat in 2005 nog 50% was.
Minder overvallen in de horeca
De afname van het gebruik van contant geld zorgt ervoor dat betalen in Nederland veiliger wordt. Het aantal overvallen bij horecagelegenheden, winkeliers en benzinestations is tussen 2008 en 2017 dan ook gedaald van 1.171 naar 377. De schade door skimming daalde tussen 2011 en 2017 van € 39 miljoen naar € 1,5 miljoen, vooral dankzij de invoering van het Nieuwe Pinnen eind 2011. Mede dankzij de inzet van de Stichting pinnen consumenten niet langer met de magneetstrip maar met de EMV-chip in de betaalpas.
Goede samenwerking en doel gehaald
Het Convenant Betalingsverkeer eindigt dit jaar. Met een verhouding van 61% pinbetalingen en 39% contante betalingen halverwege 2018 is de doelstelling gehaald. Nederland behoort tot de koplopers in Europa als het gaat om groeicijfers van aantal pinautomaten en pinbetalingen. Verder zijn de kosten van pinbetalingen sterk gedaald voor de ondernemers in Nederland. Banken en toonbankinstellingen, waaronder horeca, zijn tevreden over de bereikte resultaten. Het aantal pintransacties is sinds 2005 bijna verdrievoudigd: van 1,3 miljard in 2005 naar ruim 4 miljard in 2018. Mede dankzij grootschalige campagnes als Pinnen, ja graag en Klein bedrag? Pinnen mag! is het pingebruik sterk gegroeid in Nederland
Bron: KHN.nl