Zondag 28 december om 12:00 uur is het zover! De eerste Groninger single malt Whisky oet Grunn zal op feestelijke wijze officieel gepresenteerd worden in De Toeter. Afgelopen 11 november 2014 was het dan eindelijk zover. De 500 liter ‘spirit’ die Groningse horeca ondernemer/ whisky liefhebber Maik van Heerd en Damster whiskykenner/ondernemer Albert Heidema 3 jaar eerder op 11 november 2011 lieten distilleren in samenwerking met Distilleerderij Alambik, mocht nu dan echt whisky heten. Vanzelfsprekend verdient deze uitzonderlijke prestatie een mooie en terechte huldiging.
Toen Groningen in 2011 de Hoofdstad van de Smaak was met als thema ‘Streekproducten’, hebben de heren besloten om een heuse Groninger whisky te laten distilleren met producten uit de streek. Distilleerderij Alambik te Midwolda was logischerwijs de uitverkorene om dit ingewikkelde, maar tegelijkertijd mateloos boeiende proces tot een succesvol en bevredigend einde te brengen.
Een single malt whisky moet gemaakt zijn van 100% gerst, tevens van één distilleerderij en het jongste bestanddeel moet minimaal 3 jaar gerijpt zijn. Žarko Nesic had maar liefst 6000 liter bier nodig om handmatig een 500 liter vat ‘spirit’ te vervaardigen in zijn prachtige kleine ketel, eveneens genaamd ‘Alambik’! In totaal is hij vijf maanden bezig geweest om het Highlandpark sherryvat vol te krijgen en het laatste gedeelte is op 11-11-2011 afgevuld. Op 11 november 2014 was het dus exact drie jaar later en mag Whisky oet Grunn zijn eervolle en officiële titel dragen. De whisky is zeer uniek op vatsterkte uitgebracht (rond de 66%) en is dus niet teruggebracht naar een lager alcoholpercentage zoals praktisch altijd gebeurd. Daarmee is er geen concessie gedaan aan de smaak.
Na de bekendmaking bezorgde de enorme mediagekte vanuit het hele land de heren enkele drukke weken. Er moest zeer nauwkeurig in kaart worden gebracht wie er reeds één of meerdere flessen hadden ingekocht en deze wilden ophalen, of dat deze lieden hun uiterst duurzame goedje langer wilden laten liggen. Vervolgens ontstond er een ware ‘run’ op de rest van het vat door andere enthousiast gemaakte whisky liefhebbers en dit resulteerde dan ook al spoedig in een volledig uitverkocht vat Whisky oet Grunn!
Kortom, missie ruimschoots en boven alle verwachting geslaagd. Maik en Albert trots en tevreden met dit fantastische eindresultaat en beide gunnen zij het Distilleerderij Alambik, om het succes vanaf dit punt zelf voort te zetten. Een prachtig affiche om op voort te borduren met betrekking tot Groningse whisky!
Zondag 28 december zal dus in De Toeter voorafgaand aan de ‘Whisky Nosing & Tasting XL 11’ om 12:00 uur de presentatie van Whisky oet Grunn plaatsvinden. Nederlands gewezen whisky pionier- en ambassadeur Gerrit Duit uit Veendam mag de eerste fles in ontvangst nemen. Vervolgens kunnen de kopers hun eigen flessen komen afhalen. Iedereen is van harte welkom!