Op zaterdag 5 en zondag 6 september 2015 vindt de achtste editie van Proeven in Groningen (PIG) plaats in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Hét culinaire evenement van het Noorden, voor én door Groningen, draait om gerechtjes proeven, kookworkshops en een kookwedstrijd.
Groots podium voor restaurants
Het is lastig kiezen uit het grote restaurantaanbod in Groningen. Daar is wat op gevonden. Tijdens PIG kunnen bezoekers kennismaken met gerechten van toprestaurants uit de provincie. Voor een klein prijsje (€ 1,50 tot € 4,50) is bij elk kraampje iets bijzonders te proeven. In kleine hoeveelheden, zodat je bij zo veel mogelijk kraampjes nieuwe smaken kunt ontdekken. Bezoekers genieten dit jaar van de ongekend lekkere hapjes en drankjes van maar liefst achttien deelnemers.
Kookworkshops
Om dit culinaire weekend een kickstart te geven, kunnen bezoekers naast smullen van de lekkerste gerechten op zaterdag meedoen aan uitmuntende kookworkshops, mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Makro. Onder begeleiding van een echte chef-kok en in de culinaire omgeving van Proeven in Groningen leren zij culinaire hoogstandjes te bereiden. Daarnaast is het dé kans om vragen te stellen aan een professional. Kaarten zijn te winnen via de Facebookpagina van het evenement: www.facebook.com/proeveningroningen.
Kookwedstrijd
Op zondag zal een deskundige jury zich buigen over de smakelijke gerechten van de leerling-koks. Dit jaar komen zes leerlingen van Campus Winschoten hun kookkunsten vertonen. Een van hen wordt de trotse winnaar van de professionele koksbuis en de zilveren vork. Het is geen sinecure om de deskundige jury te overtuigen van de culinaire creaties. Jean-Michel Henge, eigenaar en chef-kok van restaurant Muller, zet zijn expertise in om de proeverijen te beoordelen. Jean-Michel Henge wordt bijgestaan door vakdocenten van Noorderpoort Groningen.
Voorpret
De voorpret begint al een paar weken voor PIG. Bij alle deelnemende restaurants, en later ook tijdens het evenement, kunt u het magazine over PIG en het receptenboekje boordevol heerlijke gerechten gratis afhalen. Wat dacht u van een sukade van Gronings weiderund op grogortotto met kruidnageljus, of rundertartaar met paddenstoelen en een crème van cepes? Online bekijken kan ook, op www.proeveningroningen.nl vindt u links naar zowel het magazine als het receptenboekje.