Pop Up cafés, restaurants en overige horecaconcepten schieten in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Veelal gevoed door de overgewaaide trend uit buurlanden in combinatie met de grote bedrijfsleegstand in ons land en de creatieve samenwerkingsverbanden tussen verschillende horecaondernemers.
Wat is Pop Up horeca?
Pop Up horeca is een fenomeen dat al veel langer voorkomt in landen zoals Engeland, de Verenigde Staten, Cuba en Australië. Het is een concept waarbij horeca tijdelijk op een locatie op popt. Veelal wordt de Pop Up horeca ingezet als marketingmiddel voor horecazaken en/of jonge professionals, zoals koks. Ook leegstand of een ludieke actie voor een goed doel kan aanleiding zijn een locatie tijdelijk te gebruiken. Pop Up horecabedrijven blijven meestal kort bestaan variërend van enkele weken of maanden tot enkele jaren waarna het bedrijf verplaatst naar een nieuwe locatie of opgeheven wordt, daarbij worden vaak innovatieve interieurs gebruikt die geheel uit 2e hands inrichtingen bestaan of juist nieuwe inventarissen die verplaatsbaar en in- en uitklapbaar zijn.
Regels
Een Pop Up horeca concept starten vereist het nodige maatwerk, zaken als de locatie, de tijdsduur en of er alcoholhoudende dranken wordt verstrekt passeren de revue. In eerste instantie zal altijd het bestemmingsplan moeten worden getoetst. Voor het uitoefenen van het horecabedrijf dient een pop-up horeca zich aan dezelfde wet- en regelgeving te houden als reguliere horecabedrijven, hier is namelijk standaard geen uitzondering omdat iets tijdelijk is. Check bij een aanvraag de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), de Drank- en Horecawet (DHW) (mits alcoholhoudende drank wordt verstrekt), de eventuele toets op grond van de Wet Bibob, maar ook milieuwetgeving en regelgeving met betrekking tot het gebruik van een locatie zoals brandveiligheidseisen.
De tijdelijke aard van Pop Up horecaconcepten (soms t.b.v. goede doelen) die snel bedacht worden maakt ze daarom ook zeer complex, locaties moeten namelijk wel voldoen aan de geldende inrichtingseisen. Conform de huidige wet- en regelgeving dient Pop Up horeca aan de reguliere eisen voor horecabedrijven te voldoen. Dit kan extra kosten betekenen waarmee het concept wellicht niet haalbaar is. Hiernaast zijn vergunningverleningsprocessen gebonden aan termijnen en die tijd is er vaak niet meer, omdat men te laat met het idee naar de gemeente stapt.
Gemeente aan zet
Steeds meer gemeenten versoepelen op dit moment hun horecabeleid betreffende openingstijden, uitstallingen, terrassen en regelgeving voor tijdelijke bedrijfsvoeringen in leegstaande panden en gaan zo met de nieuwe Pop Up tijd mee waardoor de horeca een innovatieve sector is en blijft. Wellicht voelt en proeft u de nieuwe Pop Up uitdaging?.