Door een slechte oogst is er een tekort aan hop. Hop is een onmisbaar ingrediënt bij de bereiding van met name speciaalbier. Wie erg gehecht is aan een bepaald speciaalbiertje, kan voor de zekerheid maar beter gaan hamsteren.
De laatste oogst was slecht en dat merken vooral de kleine brouwers. Die vissen vaak net achter het net, omdat ze het moeten afleggen tegen grote brouwers die meerjarige contracten met hopproducenten hebben afgesloten.
Door een toename van brouwers is de vraag naar hop de laatste jaren toegenomen. Selected Brewing Ingredients (SBI) is een bedrijf dat grondstoffen voor bier inkoopt en weer doorverkoopt aan kleine brouwers. Ook zij merken de enorme vraag naar hop.
Hop wordt geïmporteerd vanuit Duitsland, Engeland en de VS. Door een droge zomer in Europa en de VS en een plantenziekte in Engeland is er minder hop geproduceerd dan in voorgaande jaren.
Kenners verwachten dat sommige speciaalbieren de komende tijd mogelijk iets anders smaken (door minder hop) of tijdelijk uit de schappen verdwijnen.