Er zijn soms van die plekjes waar je minder snel aan denkt als je de stad in gaat. Vaak omdat ze nét niet in het centrum zitten waardoor het ook minder in je ‘systeem’ zit, of domweg omdat het er niet leuk of lekker is. Maar bij het Harbour Café is dat zeker niet het geval. Alleen al voor het terras aan het water, waar in de zomer de boten aan je voorbij trekken, zou je er al eens naar toe moeten gaan. Er is geen terras in Stad waar je beter zit.
Borrel en restaurant
Het Harbour Cafe gaat al een tijdje mee. Het heeft verschillende eigenaren gehad, maar de laatste jaren zwaait ondernemer Pol de Bruin er de scepter. ‘Het concept dat we hier voeren is shared dining maar men kan hier ook neerstrijken voor een hoofdgerecht of fijne borrelplank. Met aan de ene kant van de zaak wat hogere tafels met krukken, wat een ideale plek is voor de borrel, aan de andere kant is het meer een restaurant met lage tafels.’
Vier terrassen
‘Onze zaak staat eigenlijk bekend om het terras’, zegt ook Pol. ‘We hebben vier terrassen. Een gevelterras aan (hoe kan het ook anders) de gevel, met van die leuke bankjes die je uit kan klappen en waar je gezellig aan kunt borrelen. Voor onze entree hebben we een klein terras aan het water voor zo’n 45 man. Aan de zijkant is er ook een terras dat grenst aan ons restaurantgedeelte. Een plek waar gasten ook echt dineren en wat langer zitten. Op de warmste zomerdagen kunnen we dan ook nog ons eilandterras uitzetten, dat is het grootste terras dat we hebben. In hoogtijdagen betekent dat een maximale capaciteit van ruim 200 zitplekken.’
Shared dining kaart
Harbour Cafe gaat op dagen met mooi weer om drie uur ‘s middags open, bij slecht weer is dat een uurtje later. De kaart waar men de hele dag uit kan kiezen bestaat hoofdzakelijk uit shared dining gerechten. ‘Je kunt daarin je eigen shares uitzoeken’, vertelt Pol, ‘of je kunt kiezen uit een van onze ‘full table’ menu’s, waarbij je kan kiezen uit 3- of 4 gangen inclusief amuses, die de chef dan voor je samenstelt. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met allergieën en dieetwensen.’
Internationale invloeden
Als je kijkt naar de geschiedenis, dan is de plek waar Harbour Cafe zit ook een plek waar altijd horeca heeft gezeten. ‘Het is echt een uniek plekje’, benadrukt Pol. ‘Het was een van de belangrijkste aanvoerroutes, misschien wel de belangrijkste, van waar grotere schepen makkelijk naar de Oosterhaven konden varen. Daar vandaan voeren ze weer door naar de pakhuizen in de buurt.’ En daar is het concept van Harbour Cafe ook op gebaseerd. ‘Met veel vis op de kaart natuurlijk, en dan met name vis uit de Noordzee. Maar ook het gebruik van verschillende specerijen, omdat dat natuurlijk iets is wat vroeger op die boten werd meegenomen.’
Kijk voor meer informatie op www.harbourcafe.nl.