Restaurant Voilà van Hans en Jitka Over zit al jarenlang op de hoek van de W.A. Scholtenstraat en de Oostersingel, tegenover het UMCG. Waar de keuze voorheen altijd enkel en alleen uit een meerdere gangen-menu bestond, is ook hier, zoals bij veel andere horecazaken de laatste tijd, het roer omgegaan.
‘De Covid-jaren waren onze beste jaren’
Het idee hiervoor begon jaren geleden al. Het kriebelde bij het horeca-duo. In de tussentijd zijn er wat kleine aanpassingen gedaan maar tot een echte metamorfose kwam het toen nog niet. Tot covid, vertelt Hans. ‘Toen moest iedereen met de bek op het stuur. Dan word je geleefd door de situatie en moet je opnieuw een weg vinden waarin je én je team bij elkaar houdt én omzet maakt. Dat waren uiteindelijk onze beste jaren. Eerder draaiden we maximaal 50 couverts op een avond, nu konden we rustig 600 man in een week draaien met de luxe maaltijdboxen die we verkochten.’ ‘Maar wel boxen op niveau’, vult Jitka aan. ‘Dus niet de standaard boxen.’ En dit viel zo goed in de smaak dat met Pasen én met kerst het enige is dat ze doen: maaltijdboxen verkopen.
Omdenken
Na deze ‘vette’ jaren kregen ze het in 2023 wel wat lastiger. ‘We merkten dat het voor iedereen moeilijker werd’, zegt Hans. ‘Personeelskosten stegen fors, de inkoop ging omhoog en de energierekening is bijna verdubbeld. Daardoor kwamen de marges flink onder druk te staan en moesten we goed nadenken over volgende stappen. Toen besloten we het rigoureus iets anders te gaan doen en die knoop hebben we nu doorgehakt. We hebben goed gekeken naar hoe we effectiever om kunnen gaan met de inzetbaarheid van ons personeel, maar ook hoe we hetzelfde kunnen doen met ingrediënten en nóg duurzamer kunnen zijn dan wat we al waren.’
Nieuw concept: Voila en Feu
De nieuwe naam van het restaurant van het echtpaar Over heet Voilà en Feu. ‘Het is beslist geen barbecue restaurant’, benadrukt Jitka. En Feu (on fire), heeft ermee te maken dat Hans veel van zijn gerechten bereidt op de green egg of de smoker die buiten staan. En die producten zijn hoofdzakelijk groenten. ‘Het concept dat we hebben neergezet is als volgt: de basis voor de avond bestaat uit vijf hele mooie groentebereidingen, dat zijn hoofdgerechten om te delen. Dat kan je uitbreiden met bijgerechten. Vis-en vleesgerechten zijn optioneel en kan je er nog wel los bij bestellen. Hiervoor werken we uitsluitend met regionale producten zoals vlees van de Waddenvarkens, Texels lam of kokkels en mosselen van het Wad. Allemaal klaargemaakt op de bbq.’
Daarnaast kun je nog uitbreiden met een voorgerecht, kaas en/of dessert, die zijn in principe niet per se bedoeld om te delen. En voor die mensen die het echt heel lastig vinden om toch nog zelf te moeten kiezen, daarvoor biedt Voilà en Feu een 4-gangen menu, die de chef dan zelf samenstelt met gerechten van de kaart.
Lunch
Ook voor de lunch kun je tegenwoordig terecht bij het new and improved Voilà. Vijf dagen in de week zijn ze vanaf 12 uur geopend en is er te kiezen van de à la carte lunchkaart of voor een 2 of 3-gangen menu met bijpassende dranken.
Catering
Ook voor luxe barbecue catering kun je bij Voila en feu terecht. Hierbij ligt ook de nadruk op gerechten met groente in de basis en vis en vlees als duurzame optie.
Voilà en Feu is geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00u – 23.00u.
Kijk voor meer informatie op www.restaurantvoila.nl