Dinsdag 11 november is het zover! De eerste Groninger single malt whisky is een feit. Toen Groningen in 2011 de Hoofdstad van de Smaak was met als thema ‘Streekproducten’, hebben de heren besloten om dan maar een heuse Groninger whisky te laten distilleren met producten uit de streek. Dit ingewikkelde en tegelijkertijd fascinerende proces is in samenwerking met distilleerderij ‘Alambik’ in Midwolda tot stand gekomen.
Een single malt whisky moet gemaakt zijn van 100% gerst, van 1 distilleerderij en het jongste bestanddeel moet minimaal 3 jaar gerijpt zijn . Het distilleren van een originele single malt whisky is zoals menigeen wellicht kan vermoeden geen eenvoudige klus.. Maar liefhebbers van het zuiverste soort; horeca ondernemer Maik van Heerd en whiskykenner/ondernemer Albert Heidema weten wat er bij komt kijken om deze eeuwenoude veelal Schotse ambacht met succes te evenaren. En in hun geval niet op één van de idyllische uithoeken aan de bovenkant van ons naburige schiereiland, maar ‘gewoon’ op Groningse bodem. Bij distilleerderij Alambik te Midwolda welteverstaan! Dat is op zichzelf al een applausje waard, ware het niet dat er maar liefst 6000 liter bier nodig was om handmatig zo’n 500 liter ‘spirit’ te vervaardigen in de gelijknamige kleine ketel Alambik!
De eigenaar van Alambik is vijf maanden bezig geweest om het vat vol te krijgen en het laatste gedeelte is op 11-11-2011 afgevuld. Kenners kunnen nu dus weten dat morgen exact drie jaar later de grote dag daar is, want single malt whisky mag deze hoogst eervolle en officiële titel pas na drie jaar rijpen dragen. De eerste Groninger single malt whisky ligt op een Highlandpark sherryvat en mag vanaf dinsdag 11 november ‘Whisky oet Grunn´ heten. Voor personen die zich hebben ingeschreven voor de whisky is het ook mogelijk om het langer te laten liggen als ze dit aangeven via info@whiskyoetgrunn.nl. De whisky wordt op vatsterkte uitgebracht (ronde de 60%) en wordt dus niet teruggebracht naar een lager alcoholpercentage zoals praktisch altijd gebeurd, er is geen concessie gedaan aan de smaak.
© Horecagroningen.nl