Winkeliers in de binnenstad van Den Bosch krijgen de kans om een klein terras te exploiteren voor hun zaak waar ze ook alcohol mogen schenken. “Als we bezoekers van de binnenstad willen boeien dan moeten we iets doen. Het is fair om winkeliers een paar tafels en stoelen buiten te laten zetten. Ondernemers hebben dat nodig in deze moeilijke tijden.” zei Judith Hendrickx, Raadslid De Bossche Groenen, volgens het Brabants Dagblad.
In Den Bosch mag de retail sinds 2014 een deel van de zaak als horeca exploiteren, maar dan wel zonder alcohol. Sinds 1 februari dit jaar doet Den Bosch, net als Maastricht, Zwolle, Arnhem en Amsterdam, mee aan een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om ook alcohol toe te staan in de retail. “Met deelname tonen we aan vooraan te willen meelopen, in plaats van een afwachtende houding aan te nemen.” reageerde het college van B&W eerder op dit experiment.
Er wordt gedacht aan een bruidswinkel die de bruid een glaasje Prosecco aanbiedt wanneer ze de juiste jurk heeft gevonden, een slijterij die een proeverij houdt of een boekhandel die drankjes uitdeelt tijdens een signeersessie van een nieuw boek. Maar ook winkeliers zijn gebonden aan de 18+ regel en moeten bij twijfel om een ID-kaart vragen.
Pilot
Gemeentes kunnen zich nog steeds inschrijven voor de pilot, meldt Esther Verhoeff, woordvoerder van VNG, aan Misset Horeca. “Wij maken geen namen bekend van gemeentes die meedoen. Ook concrete cases leveren we niet aan de pers. Het is aan de gemeentes zelf om hierover te communiceren.”
De pilot uitgebreide mengvorm winkel en horeca houdt in:
- Er doen circa 30 gemeenten mee.
- Per gemeente mogen zich ten hoogste 25 winkels registreren.
- Hoofdonderwerp is toetsen van de bestaande handhavingspraktijk.
- Supermarkten, bouwmarkten en winkels waar veel kinderen komen, zijn uitgesloten van deelname.
- De pilot wordt begeleid door een onafhankelijk onderzoeksbureau.
- De data worden verzameld ten behoeve van de inbreng van de VNG op de evaluatie van de Drank- en horecawet.
De pilot gaat dit voorjaar van start en duurt tot het eind van het jaar. Rond die tijd evalueert de Tweede Kamer de Drank- en horecawet. De pilot loopt voor de periode van een jaar. Het eindrapport wordt in het eerste kwartaal van 2017 opgeleverd.
Tegenstand
Nol Roos (Bossche Volkspartij) is tegen de versoepeling. “De horeca heeft het heel hard te halen. Elke kop koffie en Bossche Bol die zij mislopen is er één te veel.” zei Nol Roos in deze discussie.
Eerder uitte Ton Poppes, horecaondernemer en voorzitter van KHN-Amsterdam al grote bezwaren tegen het schenken van alcohol in de retail.
Ook staatssecretaris Van Rijn is tegenstander van het schenken van alcohol in de retail en heeft de VNG in een brief verzocht de VNG-pilot mengvormen winkel/horeca niet in de huidige vorm door te laten gaan. De VNG gaat echter door en vraagt Van Rijn er op te vertrouwen ‘dat gemeenten de taken goed en integer uitvoeren en het handhavingsbeleid ordentelijk vormgeven.’